Kush ishe gruaja e parë kryeministre në botë?

TË FUNDIT

Ahmeti: E pergëzoj Bujar Osmanin për punën dhe maturinë që ka në kontestin me Bullgarinë

Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani angazhimin më të madh e ka kontestin me Bullgarinë, tha...

Kontesti me Bullgarinë, përgjegjësi ka edhe Ministri i Jashtëm Osmani por edhe kabineti Zaev, thotë Ahmeti

Për kontestin me Bullgarinë përgjegjësi ka edhe Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani por edhe kabineti...

Duhet të jemi në krah të maqedonasve për zgjidhjen e kontestit me Bullgarinë, thotë kreu integrist Ali Ahmeti

"Duhet të jemi në krah të maqedonasve për zgjidhjen e kontestit me Bullgarinë", tha në Click Plus...

Sirimavo Bandaranaike u zgjodh kryeministrja e parë femër e qeverisë në botën moderne në 1960 kur ajo u bë kryeministre e Sri Lanka, ose Cejlon siç quhej atëherë, përcjell portali tv21.tv

Hyrja në politikë aktive në vitin 1959, pas vrasjes së burrit të saj dhe pas thirrjeve të vazhdueshme nga anëtarët e Partisë së Lirisë në Sri Lanka që ajo të dilte në krye të partisë që burri i saj i ndjerë kishte themeluar, bëri Cejlonin (Siri Lankën) vendi që për herë të parë pati një lidere të një partie grua, pastaj grua kryeministre dhe më vonë edhe udhëheqësja e parë grua e opozitës. Njohja e saj globalisht ishte edhe më e jashtëzakonshme pasi ajo hyri në një arenë politike e cila deri më atëherë ishte e dominuar nga burrat.

Duke vazhduar politikat e burrit të saj të ndjerë, duke prezantuar të sajat dhe duke shkelur me bezdi arenën politike, Sirimavo Bandaranaike dëshmoi provoi të ishte një forcë për t’u llogaritur. Qoftë mandati i saj i parë në detyrë nga viti 1960 deri në 1965 apo kthimi i saj në 1970, ajo ishte në gjendje të linte gjurmët e saj në politikën kombëtare dhe ndërkombëtare.

Kthimi i saj i mëvonshëm në zyrën e Kryeministrit nën një kushtetutë tjetër në 1994 e pa atë të luante rolin e matriarkut jo vetëm të SLFP por të politikës së Sri Lankës. Dyzet vjet shërbim ndaj kombit është një kontribut i rëndësishëm për dikë që u fut në politikë në rrethana të vështira. Gjatë këtyre katër dekadave, ajo u përball me sfida dhe pengesa të panumërta, por gjithnjë doli e padëmtuar dhe më e rëndësishmja, e vendosur, për të ecur përpara./21Media

TË NGJAJSHME