Zjarre në Kaliforni, guvernatori i kërkon ndihmë Australisë

TË FUNDIT

Kalifornia po përballet me zjarre të mëdha që digjen pyje dhe shtëpi duke paralajmëruar Guvernatorin Gavin Newsom të premten, pasi më shumë se 12,000 zjarrfikës luftojnë në flakët që kanë lënë të vdekur gjashtë njerëz.

Ndihma po shkon nga disa shtete të SHBA-së ndërsa Newsom bëri një lutje për ndihmë nga Australia dhe Kanada.

“Këto zjarre po shterojnë burimet tona, personelin tonë”, tha ai.

Ndër 560 zjarret janë disa nga më të mëdhenjtë që ka parë shteti.

Flakët filluan gjatë një valë historike të nxehtësisë, transmeton tv21.tv.

Ditën e premte, zyrtarët e urgjencës thanë që disa nga zjarret ishin dyfishuar në madhësi nga një ditë më parë dhe tani kanë detyruar 175,000 banorë të ikin.

Dy prej zjarreve tani janë 7 dhe 10-të më të mëdhenjtë në historinë e shtetit, tha Newsom ndërsa i kërkoi presidentit Trump të nënshkruajë një deklaratë për katastrofat.

Të paktën 43 persona përfshirë zjarrfikës janë lënduar, qindra ndërtesa janë djegur dhe mijëra të tjerë janë kërcënuar.

Zjarret gjithashtu po kërcënojnë qytete më të mëdha duke përfshirë Santa Cruz ku flakët arrinin brenda një milje të kampusit të Universitetit të Kalifornisë Santa Cruz.

Me më shumë se 650,000 raste të koronavirusit, Kalifornia gjithashtu ka numrin më të madh të infeksioneve në SHBA, dhe disa evakuues kanë thënë se kanë frikë të shkojnë në strehëzat e urgjencës. Një grua i tha CNN se ishte e detyruar të ikte në një qendër të komunitetit në Vacaville, por po refuzon të hynte brenda nga frika e kapjes së koronavirusit./21Media

error: Content is protected !!