Për herë të parë në histori Samiti BE-Ukrainë do të organizohet në Kiev

TË FUNDIT

Kryeministri ukrainas Denis Smykhal ka konfirmuar se një samit Ukrainë-BE do të zhvillohet të premten në Kiev.

“Fakti që ky samit po mbahet në Kiev është një mesazh i fortë drejtuar si partnerëve tanë ashtu edhe armiqve tanë ,” tha kryeministri ukrainas gjatë një takimi të qeverisë, duke thënë ” se ne presim nga samiti një vlerësim pozitiv të ndërmjetëm të përpjekjeve tona për integrimin evropian.’

Këto janë “dy ngjarje jashtëzakonisht të rëndësishme në lidhje me integrimin evropian të Ukrainës”, këmbënguli ai.
Bisedimet e së enjtes dhe samiti i së premtes duhet të lejojnë që “Evropa të besojë në fitoren e Ukrainës “ndërsa” të mbështesë rrugën tonë të shpejtë drejt anëtarësimit në BE ,”shtoi Schmihal.

“Për armiqtë: ky është një mesazh për kotësinë e përpjekjeve të tyre për të mbjellë përçarje në koalicionin pro-ukrainas dhe për të frustruar tërësinë tonë euro-atlantike,” argumentoi ai.

Sipas Schmihal,”ne duam të krijojmë një udhërrëfyes të detajuar se si të shkojmë në rrugën drejt integrimit evropian sa më shpejt të jetë e mundur.”

Në veçanti, ai përmendi aksesin në tregun financiar evropian si “me rëndësi thelbësore” për Kievin, pasi ekonomia e Ukrainës është në kolaps prej një viti.

Në fund të qershorit 2022 , Ukraina mori statusin e një vendi zyrtar kandidat për anëtarësim në Bashkimin Evropian, një gjest i fuqishëm simbolik, katër muaj pas fillimit të pushtimit rus. Megjithatë, ky proces mund të marrë vite për të përfunduar.