Ukrainasit rrëzojnë dronin e armatosur të prodhuar në Kinë

TË FUNDIT

Ushtarët ukrainas kanë rrëzuar në Ukrainën lindore një dron Mugin-5, të armatosur me AK-47. Mugin-5 është një mjet ajror komercial pa pilot, i prodhuar në Kinë. Shërbimi i Sigurisë së Ukrainës (SBU) ka deklaruar për CNN se agjentët e tyre, me bazë në territorin e kontrolluar nga Rusia, i lajmëruan ata se një UAV po drejtohej drejt një objektivi ukrainas.

SBU më pas ngriti alarmin me njësitë ushtarake me bazë në Ukrainën lindore, pranë qytetit Sloviansk. Luftëtarët e Brigadës 111 të Forcave të Mbrojtjes Territoriale të Ukrainës panë se droni po udhëtonte në lartësi të ulët, mjaftueshëm për ta qëlluar me armë dore.

Afër vendit të rrëzimit të dronit, ushtarët vërejtën një bombë prej afërsisht 44 paund (20 kilogramë), e cila më vonë u shpërthye në mënyrë të sigurt nga luftëtarët.

“Droni komercial i armatosur nuk kishte një kamerë të pajisur, që do të thotë se nuk mund të ishte përdorur për vëzhgim dhe në thelb e bën atë të ngjashëm me një “bombë memece“, sipas Chris Lincoln-Jones, një oficer i pensionuar i ushtrisë britanike dhe specialist në dron. luftë.

Ai shtoi se “makina” i shton më shumë prova teorisë, se Rusia nuk është superfuqia ushtarake që bota mund të kishte pritur.

Kjo duket të jetë një mënyrë shumë e papërpunuar, jo e sofistikuar, jo shumë e avancuar teknologjikisht e kryerjes së operacioneve,” tha ai, duke shtuar se çmimi i makinerive është shumë i lirë në aspektin ushtarak.

Zyrtarët në rajonin e kontrolluar nga Rusia Luhansk në Ukrainën lindore pretenduan se kishin rrëzuar një Mugin-5 të nisur nga forcat ukrainase. Zyrtarët ukrainas nuk e komentuan këtë incident të veçantë, por ekspertët thanë se ka prova që të dyja palët e konfliktit e kanë përdorur këtë teknologji.

“Si Rusia dhe Ukraina kanë përdorur platforma tregtare të disponueshme kineze si kjo gjatë rrjedhës së konfliktit, duke përfshirë rolet e armatosura,” tha NR Jenzen-Jones, një specialist i inteligjencës për armët dhe municionet dhe Drejtor i Shërbimeve të Kërkimit të Armatimeve të konsulencës.

error: Content is protected !!