Pylli 180 milionë vjeçar i Zelandës së Re

TË FUNDIT

Dikur pjesë e superkontinentit të lashtë Gondwana, Gjiri Curio është shtëpia e një prej pyjeve të pakta të gurëzuara të arritshme në planet dhe një fenomen gjeologjik me rëndësi ndërkombëtare.

Merrni një glob dhe rrotullojeni në meridianin e gjatësisë gjeografike 170° lindore.

“Ka diçka thellësisht joshëse në lidhje me mundësitë e largëta, të rreckosura të skajit të tokës. Unë po udhëtoja thellë në ishullin jugor të Zelandës së Re, përgjatë buzës së shkretëtirës së papërpunuar të quajtur Catlins , ku erërat e furishme dhe ujërat e Oqeanit Jugor të Antarktidës kryejnë alkiminë në këtë kurbë të vijës bregdetare të Kivit”, thotë një visitor.

Kjo shtrirje 100 km është e mbuluar nga peizazhe të thyera të shpellave detare të madhësisë së sallës së koncerteve, pirgjeve shkëmbore, vrimave të fryrjes, harqeve dhe limaneve, transmeton rtv21.tv

Pyjet e tij të dendura të buta janë të mbushura me shëtitje drejt ujëvarave përrallore, ku zogjtë e ziles, pëllumbat e drurit, fantails dhe çifkat gri bëjnë të njohur praninë e tyre.

Brenda kësaj kurbë të bregdetit qëndron çelësi për vendlindjen e Zelandës së Re. Ky peizazh magjik është shtëpia e fenomenit të lashtë gjeologjik të Gjirit Curio, vendi i një prej pyjeve më të bukura, më të arritshme dhe më të rralla të gurëzuara në botë./21Media