Pabarazi gjinore në Qeverinë e re, nga 16 ministri vetëm katër janë femra

Must Read

I dyshuari për vrasjen e Sazdos u ekstradua në Maqedoni

I dyshuari për vrasjen e Nikolla Sazdovskit është ekstraduar dhe tani është në dispozicion të organeve të...

Austria blen 18 helikopterë italianë

Ministria austriake e Mbrojtjes mori vendim që të furnizojë 18 helikopterë nga Italia për nevojat e armatës,...

Shumë lumenj nën mesataren për muajin shtator

Shumica e lumenjve në vend tek të cilët sot janë kryer matje hodrologjike, tregojnë ulje të niveleve...
- Advertisement -

Publikimi i emrave të ministrave të ardhshëm tregoi se edhe përbërja e ardhshme e Qeverisë është larg përfaqësimit të barabartë gjinor. Nga 16 ministri sa janë në përgjithësi, vetëm katër prej tyre do të udhëhiqen nga ministre femra.

Bëhet fjalë për:
Radmilla Shekerinskën  – e cila do të udhëheqë me Ministria e Mbrojtjes
Mila Carovska – Ministria e Arsimit dhe Shkencës
Jagoda Shahpanska – Ministria e Punës dhe Politikës Sociale
Irena Stefkovska – Ministria e Kulturës

- Advertisement -

Për Këshillin nacional për barazi gjinore këto emra tregojnë se edhe Qeveria e re do të ketë pabarazi gjinore. Kjo, sipas Savka Todorovskës është pasojë se politikanët nuk kanë ndjeshmëri gjinore dhe vendi ynë është larg koncepteve evropiane.


“Pas 30 vjetësh nga pavarësia e shtetit dhe vetëm katër gra, ky është tregues se nuk kemi ndjeshmëri gjinore dhe vullnet si te partitë politike por edhe te liderët politikë. Nëse i shtojmë këtu edhe 3 apo 4 pozitat e zëvendëskryeministrave, ai do të jetë përqindje që është nën 20 përqind. Për shtet i cili përgatitet drejt konceptit evropian, shtet i cili konsiderohet për barazi gjinore, ajo është përqindje që tregon për pandjeshmëri gjinore”, tha Savka Todorovska nga Këshilli Nacional për barazi gjinore.

- Advertisement -

Por pabarazia gjinore a e nxjerr nevojën për ndryshime ligjore apo problemi qëndron në zbatimin e ligjeve ekzistente? Nga organizata joqeveritare “Reaktor” me përgjigje:


“Propozim përbërja e re e Qeverisë nuk ka ndryshime thelbësore sa i takon përfaqësimit të gruas krahasuar me përbërjen qeveritare paraprake. Numri është sërish i ulët dhe te partneri i koalicionit, BDI nuk pamë propozim të pranueshëm për asnjë grua për pozitën e ministrit dhe të zëvendësministrit. Partitë politike gjatë propozimeve për përbërjen e re qeveritare dhe gjatë emërimit dhe zgjedhjes së funksionarëve duhet të respektojnë dispozitat e Ligjit për mundësi të barabarta të femrave dhe meshkujve dhe Strategjinë për barazi gjinore (2013 – 2020)”, thonë nga Reaktor.

- Advertisement -

Barazia gjinore a do të paraqiste përfshirje të gruas në pozita të larta shtetërore apo edhe udhëheqje më cilësore? Si nga “Reaktor” edhe nga Këshilli nacional për barazi gjinore vlerësojnë se ajo do të nënkuptonte sukses më i madh i institucioneve në zbatimin e reformave. Si shembull marrin Ministrinë e Mbrojtjes dhe të Punës dhe Politikës Sociale.

Krahas 12 ministrive, në përbërjen qeveritare meshkujt do të bartin funksionin edhe të tre zëvendëskryeministrave. Meqë qeveria ende nuk është votuar në Kuvend, Todorovska vlerësoi se partitë politike kanë ende kohë ta korrigjojnë gabimin.

- Advertisement -

I dyshuari për vrasjen e Sazdos u ekstradua në Maqedoni

I dyshuari për vrasjen e Nikolla Sazdovskit është ekstraduar dhe tani është në dispozicion të organeve të ligjit në Maqedoni. 21-vjeçari u...

Austria blen 18 helikopterë italianë

Ministria austriake e Mbrojtjes mori vendim që të furnizojë 18 helikopterë nga Italia për nevojat e armatës, transmetojnë mediat lokale.

Shumë lumenj nën mesataren për muajin shtator

Shumica e lumenjve në vend tek të cilët sot janë kryer matje hodrologjike, tregojnë ulje të niveleve nën mesataren për muajin shtator.

Gjobiten 679 persona për mos mbajtjen e maskave

Policia ka gjobitur 679 qytetarë gjatë 24 orëve të kaluara në territorin e vendit, në lidhje me masën për mos mbajtjen e...

Qeveria britanike mohoi se kryeministri Xhonson javën e kaluar ishte në Itali

Qeveria britanike sot i mohoi informacionet në disa media se kryeministri Boris Xhonson javën e kaluar ishte në Itali, duke bërë të...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -