Orbani dëboi iranianë, Teherani dhe OJQ-të protestojnë

TË FUNDIT

Hungaria publikoi se ka urdhëruar dëbimin nga vendi të 14 iranianëve nën akuzë se i kanë shkelur rregullat sanitare për parandalim të përhapjes së epidemisë së koronavirusit.

Vendimi është marrë edhe krahas protestave nga Teherani dhe organizatave joqeveritare të cilët e akuzojnë kryeministrin hungarez Viktor Orban se “sundimi i së drejtës e vendos në karantinë”.

Gjithsej 11 studentë do të dëbohen sot dhe tre të tjerë më 23 prill për “sjellje tejet asociale dhe të dhunshme”, tha nënkoloneli Robert Kis në konferencë për shtyp në Budapest.

Për dy studentët të grupit të cilët kanë pasur bursë nga Qeveria hungareze, të Viktor Orbanit i është thënë se e kanë sjellë virusin në Hungari. Këto javë ata ishin cak i sulmeve nga disa media, ndërsa kryeministri e lidhi sëmundjen me “të huajt dhe migrimin midis mes të cilëve i përhapet”.

Më 30 mars Viktor Orban shpalli gjendje të jashtëzakonshme, mbi bazë të së cilës disponon me autorizime të zgjeruara, që ishte kritikuar nga Bashkimi Evropian. Organizata joqeveritare për të drejtat e njeriut Komiteti i Helsinkit vlerëson se dëbimi është “motivuar politikisht”./MIA

error: Content is protected !!