Mançevski: Siguruam prezantim të drejtë dhe korrekt të të gjitha partive politike, nuk lejohen favorizime

Must Read

Zvicra në referendum voton për lëvizjen e lirë me BE-në

Zvicra sot voton në referendum nëse do ta shkëpusë marrëveshjen e BE-së për lëvizjen e lirë të...

Osmani në Bruksel në takime me Borellin, Varhejin dhe përfaqësues tjerë të lartë të institucioneve të Bashkimit Evropian

"Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, nga dita e nesërme do të realizojë vizitë pune dy...

Tërmet në Greqi, ndjehet edhe në pjesët juglindore të vendit

 Rrjeti sizmologjik telemetrik me pikë në Shkup, Vallandovë, Ohër, Shtip dhe Pehçevë, i mbajtur nga Observatori sizmologjik...
- Advertisement -

Duhej të intervenojmë me Dekret të Qeverisë për të siguruar përfaqësim të duhur dhe të drejtë të të gjitha partive politike në fushatën zgjedhore siç ishte në të kaluarën, tha sot ministri i Shoqërisë së Informatikës dhe Administratës Damjan Mançevski, duke u përgjigjur në pyetjet e gazetarëve pse Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve (KSHZ) nuk i informon mediat se partia politike BESA gjithashtu mund të marrë pjesë si reklamues.

🔴 [ВО ЖИВО] Прес-конференција на министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски

🔴 [ВО ЖИВО] Прес-конференција на министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски

Gepostet von TV21 am Dienstag, 23. Juni 2020

Opinioni, theksoi në konferencë për media, Mançevski, është i vetëdijshëm dhe e di se ditët e fundit ka pasur përpjekje të paligjshme nga opozita, veçanërisht në bashkëpunim me Agjencinë për Shërbime Mediatike Audio dhe Audiovizuale, konkretisht partia politike VMRO-DPMNE për t’u dhënë të gjitha minutat që janë për dy partitë kryesore të opozitës për përfaqësimin e mediave. Sipas kësaj, megjithëse KSHZ kishte qëndrim të kundërt, ne duhej të ndërhynim me Dekret të Qeverisë që siguron përfaqësim adekuat dhe të drejtë të të gjitha partive politike siç ishte në të kaluarën, tha Mançevski duke u përgjigjur në pyetjet e gazetarëve”, tha Mançevski.

- Advertisement -

Sipas tij, nuk ka shkurtim të hapësirës reklamuese për reklamimin e paguar politik në media.

“Në hapësirën mediatike, nuk bëhet fjalë për shkurtim, por përkundrazi, e rritën numrin e orëve për reklamim të paguar politik në 15 orë në ditë, duke mbajtur parasysh që ky proces zgjedhor dhe fushatë do të zhvillohet në kushte të ndryshme për shkak të krizës shëndetësore dhe atij kontakti fizik dhe fushatës në terren me qytetarët do të jetë shumë e kufizuar. E kemi rritur numrin e orëve dhe kemi siguruar prezantim të drejtë dhe të ekuilibruar në përputhje me idenë dhe frymën e Kodit Zgjedhor, i cili, për të qenë të sinqertë, parti dhe institucione të caktuara politike janë përpjekur ta keqpërdorin atë”, tha Mançevski

- Advertisement -

Duke u përgjigjur në pyetjet e gazetarëve pse është miratuar Dekreti për ndryshimin e kushteve zgjedhore për 24 orë nga fillimi i fushatës dhe nëse e din se tani mediat kanë më pakë se pesë orë të nënshkruajnë marrëveshje për reklamim me të gjitha partitë politike, ndërsa ASHMAA aspak nuk ka kohë t’i shqyrtojnë të gjitha kërkesat Mançevski potencoi se nuk bëhet fjalë për udhëzim kundërligjor nga ana e ASHMAA.

“Ne biseduam për këtë çështje dhe u drejtuam tërë periudhën gjatë ditëve të fundit. Absolutisht bëhet fjalë për një vendim, udhëzim të kundërligjshëm, nga Agjencia për Shërbime Mediatike Audio dhe Audiovizuale. Do të doja t’ju përkujtoj në udhëzim të ngjashëm që Agjencia e miratoi edhe për prezantimin e mediave gjatë referendumit, kur sipas udhëzimeve të ASHMAA duhet të mbulohen shpenzimet për prezantimin e mediave dhe kampusin që luftuan për bojkotimin e referendumit, por më pas KSHZ-ja absolutisht nuk i pranoi udhëzimet, madje as media. Ne gjithashtu kemi pikëpamje të kundërta për KSHZ-në dhe Agjencinë. Nuk e kuptoj sesi mediat kanë vendosur në mënyrë të njëanshme të argumentojë, posaçërisht sepse sipas këtij interpretimi të paligjshëm nga ASHMAA, e një partie opozitare dëshironte t’i jepej dy herë më shumë kohë sesa të gjitha partitë e tjera që të mbuloheshin nga paratë e qytetarët”, tha Mançevski.

- Advertisement -

Me mjetet buxhetore, shtoi ASHMAA, propozoi që VMRO-DPMNE të fitojë dyfish më shumë hapësirë se sa partitë në pushtet.

“Absolutisht vlerësoj se është dekret përkatës duke pasur parasysh atë që duhej të parandalojmë veprimet e kundërligjshme e cila shkaktoi huti te ato të cilët janë më pak pjesë e problemit, ndërsa këto janë mediat të cilat u vendosën në një situatë të papërshtatshme”, vlerësoi Mançevski.

Sipas tij, ekziston shkresë zyrtare nga KSHZ-ja e nënshkruar nga kryetari i KSHZ-së në të vilën i drejtohet LSDM-së, BESA-s, VMRO-DPMNE-së dhe BDI-së posaçërisht edhe te partitë tjera në të cilat kërkon ta njoftojnë për sistemimin e kohës së paguar për reklamim politik.

“Kjo është një rregullore me fuqi ligjor dhe unë mendoj se nga aspekti i përfaqësimit të mediave, qytetarët do të kenë një shans për të përfaqësuar partitë politike, koha e përgjithshme për programin politik të paguar është rritur, por absolutisht askush nuk mund të demonstrojë arbitraritet politik me paratë e qytetarëve, për të favorizuar një parti të veçantë politike. Kjo nuk është demokratike”, tha Mançevski.

Në seancën e mbrëmshme, Qeveria miratoi ndryshime dhe plotësime në Dekretin me fuqi ligjore për çështje që lidhen me zgjedhjet për deputetë në Kuvend të cilat rregullojnë rregullat e reklamimit të paguar politik për partitë politike, si dhe rregullat për obligimet e mediave për të transmetuar informacionet dhe fushatat falas të KSHZ-së, të cilat zgjasin për 30 sekonda në orë.

Ndryshimet dhe plotësimet në Dekretin fuqi ligjore për çështjet lidhur me zgjedhjet dhe i konfirmojnë gjithashtu rregullat e shpërndarjes së hapësirës së reklamimit në internet portalet dhe median e shtypur të destinuar për reklamim të paguar politik, si dhe mënyrën dhe rregullat e shpërndarjes së mjeteve për reklamat politike të paguara të parashikuara. nga Buxheti i Republikës së Maqedonisë Veriore në përputhje me nenin 76-e të Kodit Zgjedhor./MIA

- Advertisement -

Zvicra në referendum voton për lëvizjen e lirë me BE-në

Zvicra sot voton në referendum nëse do ta shkëpusë marrëveshjen e BE-së për lëvizjen e lirë të njerëzve. Ithtarët...

Osmani në Bruksel në takime me Borellin, Varhejin dhe përfaqësues tjerë të lartë të institucioneve të Bashkimit Evropian

"Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, nga dita e nesërme do të realizojë vizitë pune dy ditore në Bruksel, ku do...

Tërmet në Greqi, ndjehet edhe në pjesët juglindore të vendit

 Rrjeti sizmologjik telemetrik me pikë në Shkup, Vallandovë, Ohër, Shtip dhe Pehçevë, i mbajtur nga Observatori sizmologjik në kuadër të Fakultetit matematiko-natyror...

​Dybala dhe Morata të gatshëm për ballafaqimin me Romën

Alvaro Morata dhe Paulo Dybala janë ftuar nga trajneri Andrea Pirlo për ballafaqimin e nesër ndaj Romës në xhiron e dytë të...

Regjim i posaçëm i komunikacionit në Shkup

Për shkak të zhvillimit të garës sportivo – rekreative “I pari në majë” sot Ministria e Punëve të Brendshme do të vendosë...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -