Ish-ministri i Financave paralajmëron, masat janë joefikase, ulja e BPV-së dhe papunësia është serioze

TË FUNDIT

Masat e Qeverisë në zbatimin e deritanishëm me krizën, janë treguar si joefikase. Në vend që të ketë rritje, ato kanë sjellë deri te ulje serioze e ekonomisë dhe e investimeve, analizoi ish-ministri i Financave, Kiril Minovski.

-Në qoftë se krahasohen të dhënat që i kemi, edhe në tremujorin e parë, por edhe në tremujorin e dytë, ka ulje serioze të BPV-së. Bile në tremujorin e dytë kemi ulje më serioze, në krahasim me vendet e tjera të rajonit dhe më gjerë,- pohoi ish ministri i Financave Kiril Minovski.

Sipas tij, të gjitha të dhënat tregojnë se ekonomia e Maqedonisë edhe në periudhën para krizës nuk i ka shfrytëzuar në mënyrë të mjaftueshme mundësitë që i ofrojnë tregjet evropiane dhe botërore, për dallim nga vendet e rajonit. Minovski paralajmëroi edhe për tendencën serioze të rritjes së shkallës së papunësisë. Sipas tij, numri i të papunëve gjatë disa muajve të fundit është rritur për rreth 0.5%, që paraqet rritje për rreth 30-40 mijë persona. Kriza që e solli koronavirus e zbuloi situatën në vend, theksoi kryetarja e Lidhjes së Odave Ekonomike të Maqedonisë, Daniella Arsovska. Subjektet politike, në vend që t’i ndihmojnë popullit, ata edhe një herë e ndanë atë, thotë Arsovska


-Kovidi zbuloi se, mund të them, edhe në gjendje të këtillë të vështirë, aktorët politikë në shtet nuk gjetën gjuhë të përbashkët që të ulen dhe të ndihmojnë, por vetëm e zgjeruan maksimalisht këtë polarizim që e kemi në shoqëri dhe secili prej tyre donte të merrte sa më shumë pika politike,- Daniella Arsovska, kryetare e LOE.

Se situata në pjesën e ekonomisë është e vështirë dje konfirmoi edhe ministri i financave, Fatmir Besimi.

-Nuk do të jetë e lehtë. Në gjysmën e parë të vitit, ekonomia shënon ulje prej 6.4%. Në pajtueshmëri me rebalancin, që është bërë sipas projeksioneve, të ardhurat janë reduktuar për 11.5% në raport me buxhetin inicial. Borxhi shtetëror në fund të tremujorit të dytë këtë vit paraqiste 50.7% nga borxhi i përgjithshëm publik – 59.5%,- deklaroi Fatmir Besimi, ministër i Financave.

Megjithatë ministri theksoi se edhe pse gjendja  në ekonomi është serioze,  buxheti është stabil. Në brifingun e tij të parë me gazetarët dje Besimi the se shpreson se mandati i tij do të përfundojë me sukses edhe pse, siç tha ai, kjo nuk do të jetë e lehtë.