Fshati italian ku nuk flitet italishtja

TË FUNDIT

Santo Lucio de Cumbuscuro, një fshat në Itali me pseudonimin “Provence e Vogël”, është praktikisht i izoluar në çdo kuptim të fjalës, ku të mirat dhe të këqijat vijnë të fundit.

Fshati ndodhet pranë kufirit midis rajonit italian dhe francez të Piemontes, ndaj udhëtarët që duan të vizitojnë këtë zonë duhet të fluturojnë me avion për në Torino, nga ku nisin një aventurë me tren dhe më pas të vazhdojnë me autobus.

Gjuha zyrtare e Cumbuscura është dialekti provansal, mesjetar i lashtë neolatine i gjuhës oksitane, një gjuhë e folur në të gjithë rajonin francez të Occitania.

Fshati ka rreth 30 banorë dhe jeta për banorët nuk është e lehtë. Kumbuskuro përbëhet kryesisht nga familje baritore, dhe të gjitha merren kryesisht me blegtori dhe bujqësi. Në dimër, shpesh nuk ka energji elektrike për javë të tëra, dhe interneti është po aq i zakonshëm sa kometat.

Megjithatë, livadhet malore janë ideale për vizitorët që kërkojnë të kalojë kohë pa energji elektrike, si dhe pamjen befasuese nga majat alpine që shtrihen deri në Cote d’Azur.

Vendasit pranojnë një mënyrë jetese më të ngadaltë, më të thjeshtë që është në harmoni me natyrën. Për ta, përditshmëria është e mbushur në radhë të parë me një jetë të shëndetshme, nuk kanë televizor dhe celularët përdoren për raste urgjente. Jeta respektohet në formën e saj më origjinale dhe popullata është e gatshme t’u tregojë të gjithëve vlerat e vërteta që duhen ndjekur.