Anulohet aktgjykimi për rastin “Tortura”, Gjykata vendosë ta rihapë lëndën

TË FUNDIT

Pas rreth 50 seancave të mbajtura për rastin “Tortura” sot gjykata, në vend se të sjellë aktgjykim për Sasho Mijallkov dhe 6 ish-pjesëtarët e njësitit “Alfa”, vendosi që lënda të rihapej përsëri.

“Gjatë momentit ekziston pengesë faktike për sjellje të një vendimi meritor nga ana e trupit gjykues”, tha Aleksandra Ristovska, gjykatëse.

Gjykatësja Ristovska vlerëson se aktakuza nuk është e qartë dhe nuk ka prova të mjaftueshme se kush nga të akuzuarit çfarë veprimi ka ndërmarrë gjatë arrestimit jonjerëzor të Lube Boshkovskit.

“Nga të gjitha dëshmitë e paraqitura në seancën kryesore për gjykatën është e pakontestueshme se ka ndodhur një ngjarje e caktuar, por nuk është e qartë plotësisht se kush nga të akuzuarit cilën vepër kanë ndërmarrë dhe cili është kontributi i rëndësishëm drejt kryerjes së veprës”, shtoi Ristovska.

Për precizim të lëndës, Ristovska kërkoi dëshmi shtesë nga prokurori Lubomir Lape. Por për prokurorin akuza është qartë dhe e saktë, ndërsa u shpreh i habitur nga ky vendim i gjykatës.

“Gjykata nuk na angazhoi as mua, e as palën mbrojtëse, me ndonjë veprim ose dëshmi shtesë të reja që duhet t’i propozojmë. Pres në vendimin e shkruar që gjykata të vendos se çka është e nevojshme të ndërmerret, ndërsa unë të them sinqerisht prisja aktgjykim dënues dhe jam pak i befasuar nga ky vendim”, u shpreh Lape.

E nga ana tjetër pala mbrojtëse e Mijallkovit po priste një aktvendim lirues, por edhe rihapjen e lëndës e sheh si akt ligjor.

“Vetë trupi gjykues, nëse e dëgjuat me kujdes, dhe e dëgjonit, shprehu dyshimin se shkaku që faktet nuk ishin vërtetuar në mënyrë që pa mëdyshje i kanë dhënë atij të drejtën të vendosë në mënyrë të ligjshme dhe korrekte, e kjo për shkak të paqartësisë së veprimeve të kryerjes, unë prisja që trupi gjykues sot të lëshonte një aktgjykim lirimi”, tha avokati, Lupço Shvrgovski.

“Tortura” do të ishte lënda e katërt për të cilën do të dënohej ish-shefi i policisë sekrete, Sasho Mijallkov. Ndërkohë Mijallkov deri tani është dënuar me 12 vjet burg për përgjimin masiv në rastin “Target-Fortesa”, për “Thesari-n” 8 vjet, për keqpërdorim të parave të shtetit në prokurimin e pajisjeve për DSK-në, gjithashtu u dënua me burg për parregullsi zgjedhore në rastin “Titanik 2”, por ky rast është kthyer në rigjykim.

TË NGJAJSHME