Array

A po e mbyt libri elektronik, librin e shtypur

Must Read

A ka dallime mes koalicionit LSDM-BDI?

https://youtu.be/_ZOKeia4-vU Bashkimi Demokratik për Integrim nuk heq dorë nga masa e paralajmëruar...

Sërish thirrje anti-shqiptare, dasmorët u nisën për të marrë nuse, u takuan me “Komitët”

https://youtu.be/IpVru6zhjP8 Ishin nisur për të marrë nusen, por dasmorët shqiptarë u takuan...

Ndotësit do të kapen me dron, nga 18 xhirime, kapet një ndotës

https://youtu.be/IMbCRan-vnM Patrulla ekologjike, me dron fluturon disa herë në javë për të...
- Advertisement -

Njohës të letërsisë, publicistë e shkrimtarë në Kosovë, vazhdojnë të kenë mendime të ndryshme në këtë çështje. Disa nuk e shohin internetin si rrezik për zbehjen e rëndësisë së librit të shkruar, por e mendojnë si një mundësi më shumë për ata që nuk mund të kenë secilin libër që dëshirojnë në mënyrë klasike. Disa mendojnë që interneti vetëm sa e ka fuqizuar librin e shtypur, pasi që i ka dalë si konkurrent. Ndërkaq, ka edhe të tillë që thonë se libri i shtypur duhet zhdukur fare.

Për të diskutuar rreth librit tradicional dhe atij elektronik, Qendra Informative dhe Kulturore e BE-së ka mbledhur sot, në një tryezë të rrumbullakët, shkrimtarë, publicistë, studiues të letërsisë dhe përfaqësues të shtëpive botuese në Kosovë.

Nazmi Rrahmani nga shtëpia botuese “Faik Konica” thotë se përhapjen e internetit nuk e sheh si të dëmshme për librin. Ai nuk mendon se teknologjia çdo herë e më e avancuar po e zbeh rëndësinë e librit tradicional.

- Advertisement -

Por njësoi nuk mendon edhe shkrimtari Shkëlzen Gashi. Sipas tij, librit i shtypur po shkon çdo e herë e më shumë duke u kërkuar nga lexuesit. Madje, ai nuk pajtua as me temën e zgjedhur për t’u diskutuar sot. Gashi mendon se ka gjëra tjera që duhet diskutuar rreth problemeve tjera të librit.Këtu ai ndalet tek donacionet nga Ministria e Kulturës drejt botuesve. Por, që në fjalët e para, ai ndeshet me reagimet e botuesit Abdullah Zeneli i cili tregon se ka refuzuar donacione të tilla.Sipas Shkëlzen Gashit, Ministria e Kulturës nuk po mbështet aq sa duhet botuesit e librave.

Me të arritur teknologjia në Kosovë, kryesisht përdorimi i shumtë i rrjeteve sociale, shumë libra kanë mbetur vetëm në sirtarë. Këtë e vërën nëpër kafiteri të shumta, e madje edhe në biblioteka, në të cilat më së shumti mund të takosh studentë. Ka fare pak persona tjerë të interesuar për libra.Megjithatë, një numër i konsiderueshëm po i mbetet besnik librit tradicional. E, këta janë zakonisht njerëz në moshë më të shtyrë. Por, ka edhe nga ata që janë të lidhur ngushtë me leximin e veprave të ndryshme dhe me gjithë hovin e madh të teknologjisë, nuk heqin dorë nga fletët e librit të shtypur.

- Advertisement -

A ka dallime mes koalicionit LSDM-BDI?

https://youtu.be/_ZOKeia4-vU Bashkimi Demokratik për Integrim nuk heq dorë nga masa e paralajmëruar se do të suvencionohen pagat...

Sërish thirrje anti-shqiptare, dasmorët u nisën për të marrë nuse, u takuan me “Komitët”

https://youtu.be/IpVru6zhjP8 Ishin nisur për të marrë nusen, por dasmorët shqiptarë u takuan me grupin e tifozëve “Komitët”...

Ndotësit do të kapen me dron, nga 18 xhirime, kapet një ndotës

https://youtu.be/IMbCRan-vnM Patrulla ekologjike, me dron fluturon disa herë në javë për të kontrolluar se kush ndotë dhe...

Dislokimi i bastoreve, Besimi premton Projekt/Ligj të ri

https://youtu.be/0o3WxJSWFE4 Problemi me dislokimin e bastoreve mbetet akoma i pazgjidhur. Ndonëse janë dhënë shumë premtime, pikat e...

Kërçovë, Lumi “Sushica” premtim vetëm në letër! Dehari: Vitin e ardhshëm do të konkurrojmë për këtë projekt

https://youtu.be/gU-ike3LWXQ Kështu duhej të duket Lumi “Sushica” i cili kalon përmes qytetit të Kërçovës.
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -