Array

​Kosova ndihmohet në luftën kundër korrupsionit të shkallës së lartë

Must Read

“Incident” me aeroplanin e Pensit

Aeroplani me të cilin udhëtonte nënkryetari amerikan Majk Pens ishte i detyruar që të kthehet në aeroportin...

Ambasadori izraelit në KB e lëshoi sallën plenare gjatë fjalimit të Erdoganit

Ambasadori izraelit në Kombet e Bashkuara, Gilad Erdan, i cili ishte i pranishëm në mbledhjet e Asamblesë...

Putini në Kombet e Bashkuara, bëri thirrje të hiqen sanksionet me qëllim të përforcimit të ekonomisë botërore

Presidenti rus, Vlladimir Putin deklaroi dje se përfundimi i “sanksioneve jolegjitime” kundër vendeve si i tij, mund...
- Advertisement -

Protagonistët në çështjen e luftimit të korrupsionit në Kosovë, do të mblidhen për rreth nëntë muaj në trajnime, tryeza të rrumbullakëta, vizita studimore e konferenca rajonale, që të shkëmbejnë ide e përvoja me vendet e tjera, me synim që të luftojnë më me sukses korrupsionin e shkallës së lartë.

Krejt kjo vjen në kuadër të një projekti të financuar nga ambasada e Gjermanisë dhe të implementuar nga Misioni i OSBE-së në Kosovë, në bashkëpunim me Policinë e Kosovës dhe Prokurorinë Speciale.

- Advertisement -

Projekti ka për qëllim të ndihmojë PK-në rreth fuqizimit të kapaciteteve që kanë për të hetuar rastet e korrupsionit të nivelit të lartë.

Në lansimin e këtij projekti, sot, u tha se për t’i shndërruar përpjekjet kundër korrupsionit në rezultate, duhet një zotim më i madh politik dhe se PK duhet të bashkërendoj aktivitetet e saj në luftën kundër kësaj dukurie.

- Advertisement -

Shefi i Misionit të OSBE-së në Kosovë, Ambasadori Jean-Claude Schlumberger tha se ky projekt parasheh krijimin e një grupi bazë të themeluesve dhe hetuesve përkatës që do të mirren me hetimet e rasteve të korrupsionit në mënyrë efektive.

Për t’i shndërruar në rezultate, përpjekjet e institucioneve në luftën kundër korrupsionit, Schlumberger tha se ka nevojë për zotim më të madh politik.

- Advertisement -

Ai tha se institucionet në Kosovë ende janë në një fazë të hershme të luftës së përgjithshme kundër korrupsionit.

Ai tha se prokuroret edhe gjyqtarët duhet t’i trajtojnë rastet me efikasitet të lartë, duke paraqitur aktakuzat profesionale me dëshmi të strukturuara e të qarta.

Schlumberger kujtoi, se korrupsioni është një nga kërcënimet më të mëdha për zhvillimin ekonomik të një shoqërie dhe se vështirëson mundësitë për investime vendore dhe të huaja.

Këtë e tha edhe Ministri i Punëve të Jashtëm të Kosovës, Skender Hyseni.

E ai u zotua se do të bëjnë gjithë çka është e mundur, që në afat sa më të shkurtë të japin rezultate të prekshme lidhur me luftimin e korrupsionit.

Ai tha, se luftimi i korrupsionit është prioritet i Qeverisë aktuale të Kosovës.

Gjithashtu, Hyseni tha se duhet të punojnë drejtë luftimit të kësaj dukurie në mënyrë që, në Europë, të dërgojnë mesazhe të vendosmërisë në luftimin e korrupsionit.

Që sipas tij, Kosova ka nevojë të madhe për dërgimin e mesazheve të tillë në Europë.

E zëvendës shefi i Misionit të Ambasadës Gjermane, Matthias Kiesler tha se investitorët potencial që vijnë nga jashtë në Kosovë, largohen pikërisht për shkak të një imazhi jo të mirë në këtë drejtim.

Ndërkohë, Prokuroria Speciale në Kosovë është e gatshme të punojë në këtë projekt, të cilin e konsiderojnë si shtytës drejtë trajtimit të rasteve të nivelit të korrupsionit të lartë.

Prokurori Special, Besim Kelmendi tha se secili zyrtar i lartë, duhet të ketë detyrim të tregojë për prejardhjen e pasurisë së tij.

Sipas tij, pa detyrimin për deklarim të pasurisë, organet përkatëse për luftimin e korrupsionit, e kanë të vështirë të kryejnë punën e tyre.

Kështu, ai se tha se shpresojnë që Qeveria e Kosovës, dhe kuvendi, do të ndihmojnë në nxjerrjen e një ligji të ri, ose ndryshimit të ligjeve aktuale në këtë drejtim.

Protagonistët kosovar të këtij grupi, që synojnë luftimin e korrupsionit të shkallës së lartë, shpresojnë që me këtë projekt do të fitojnë njohuri më të mëdha drejt parandalimit dhe luftimit të kësaj dukurie.

Deri në muajin dhjetor, ata do të mbajnë takime, konferenca e seminare të ndryshme me vendet e rajonit dhe më gjerë duke shkëmbyer kështu idetë dhe praktikat e secilit vend duke synuar kështu luftimin e korrupsionit në Kosovë, kryesisht atij të shkallës së lartë./KP/

- Advertisement -

“Incident” me aeroplanin e Pensit

Aeroplani me të cilin udhëtonte nënkryetari amerikan Majk Pens ishte i detyruar që të kthehet në aeroportin në Mançester në shtetin Nju...

Ambasadori izraelit në KB e lëshoi sallën plenare gjatë fjalimit të Erdoganit

Ambasadori izraelit në Kombet e Bashkuara, Gilad Erdan, i cili ishte i pranishëm në mbledhjet e Asamblesë së Përgjithshme të KB-së në...

Putini në Kombet e Bashkuara, bëri thirrje të hiqen sanksionet me qëllim të përforcimit të ekonomisë botërore

Presidenti rus, Vlladimir Putin deklaroi dje se përfundimi i “sanksioneve jolegjitime” kundër vendeve si i tij, mund të përforcojë ekonominë botërore të...

Berlini kundër kritereve të reja për Shkupin, BE-ja dërgon ndihmë prej 120 milionë eurove

Zëvendëskryeministri përgjegjës për Çështje Evropiane, Nikolla Dimitrov, dje realizoi takime me përfaqësues të BE-së, për herë të parë pas marrjes së pozitës...

Mbahet seanca e tetë e Këshillit të Sigurisë

Situata politike dhe e sigurisë në vend pas anëtarësimit në NATO do të jetë tema e diskutimit në seancën e sotme të...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -