STUDIM/ Rrjetet sociale dëmtojnë shëndetin mendor të adoleshentëve

TË FUNDIT

Ismail Kadare përsëri në garë për çmimin Nobel

Akademia e Shkencave e Shqipërisë, në nderim të 85-vjetorit të akademikut Ismail Kadare, do të organizojë një veprimtari shkencore...

Mbështeten ndryshimet e Ligjit për barëra dhe mjete mjekësore në Komisionin kuvendor për shëndetësi

Komisioni kuvendor për shëndetësi pasditen e sotme në seancë i dha mbështetje Propozim ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e...

Kuvendi miratoi vendimin për anëtarë të Komisionit për Parandalim dhe Mbrojtje nga Diskriminimi

Kuvendi i Maqedonisë së Veriut me 61 vota "pro" dhe asnjë kundër e miratoi vendimin për zgjedhjen e anëtarëve...

91 vjeç e vetme, e manipuluar dhe në hall të madh! E dha shtëpinë e tokat në këmbim të kujdesit, por mbeti pa asgjë!

https://youtu.be/4fBwvflhuUo E vetme pa kushte për jetesë, pa fëmijë dhe familje është Nafije Saliu 91 vjeç e cila jeton në...

Gruaja pushohet nga puna pa arsye! Rritet dyfish numri i shkeljeve të të drejtave të punëtorëve

https://youtu.be/KCb8zrdvZOA Dyfish më shumë është rritur numri i denoncimeve për keqpërdorimin të punëtorëve në vende të punës, në krahasim me...

Përdorimi i mediave sociale lidhet me depresionin, veçanërisht te vajzat adoleshente. Por një studim i ri argumenton se çështja mund të jetë më komplekse nga sa mendojnë ekspertët. Hulumtimi, i botuar në revistën “The Lancet Child & Adolescent Health”, përfshiu intervista me gati 10.000 adoleshentë të moshës 13 dhe 16 vjeç, në Angli. Studiuesit zbuluan se media sociale mund të dëmtojë shëndetin mendor të vajzave, duke rritur ekspozimin e tyre ndaj ngacmimit dhe zvogëluar gjumin dhe ushtrimet fizike.

“Rezultatet tona sugjerojnë që media sociale në vetvete nuk shkakton dëm, por që përdorimi i shpeshtë mund të prishë aktivitetet që kanë një ndikim pozitiv në shëndetin mendor, siç janë gjumi dhe ushtrimet. Gjithashtu rrit ekspozimin e të rinjve ndaj përmbajtjes së dëmshme, veçanërisht përvojën negative të ngacmimit në internet “, tha bashkë-autori i studimit Russell Vinerit i institutit të UCL Great Ormond Street të Shëndetit të Fëmijëve në UCL.

Media sociale nuk mund të jetë “fajtore” për çështjet e shëndetit mendor, përkundrazi, largon vajzat nga gjumi cilësor dhe stërvitja e rregullt. Kjo është ajo që çon në mirëqenie më të ulët dhe probleme me shëndetinmendor.

“Ndërtimi i strategjive për të rritur rezistencën ndaj sulmit në internet dhe që promovojnë sjellje më të mira të gjumit dhe ushtrimeve mund të jenë ato që janë të nevojshme për të zvogëluar dëmet fizike dhe psikologjike”, tha Patton pedagog psikologjie në Universitetin e Surreyt.

Për djemtë, ndikimi në shëndetin e tyre mendor duket të jetë për arsye të tjera, kështu që nevojiten hulumtime të mëtejshme, thanë autorët.

Dallimi midis djemve dhe vajzave

Hulumtimi u krye duke intervistuar adoleshentët. Ata do të raportonin frekuencën që ata kontrollonin ose përdornin mediat sociale, duke përfshirë Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter dhe Snapchat.

Studiuesit zbuluan se, në të dy gjinitë, përdorimi shumë i shpeshtë i mediavesociale shoqërohej me shqetësime më të mëdha psikologjike. Efekti ishte veçanërisht i qartë tek vajzat: Sa më shpesh ata kontrollonin mediat sociale, aq më i madh shqetësimi i tyre psikologjik.

Duke hedhur dritë se si të ndihmoni adoleshentët

Mediasociale ka qenë e lidhur me çështje të shëndetit mendor. Studimet jashtë Kanadasë treguan se nivele më të larta të përdorimit të mediave sociale ishin të lidhura me rritjen e simptomave depresive tek adoleshentët.

Me këtë studim, problemi vihet në një kontekst më të mirë. Nuk është domosdoshmërisht media sociale që po shkakton këto çështje. Ka më shumë të ngjarë që prania e tyre të ekspozojë të rinjtë në një gjumë të pa shëndetsëm dhe në mos bërjen e ushtrimeve fizike.

“Nëse zhvendosja e stileve të jetesës së shëndetshme dhe sulmi në internet mund të zvogëlohen, efektet pozitive të përdorimit të mediave sociale, siç janë inkurajimi i ndërveprimeve sociale, mund të mbështeten më shumë,” tha Ann DeSmeti.

TË NGJAJSHME