Rama mesazh nga OKB: Nesër, takimi më i rëndësishëm për Ukrainën!

TË FUNDIT

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, ka përcjellë mbrëmjen e së martës një mesazh nga salla e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, ku të mërkurën presidenca shqiptare do të drejtojë një nga seancat më të rëndësishme një nga seancat më të rëndësishme të dekadës së fundit me praninë e shumë krerëve të shteteve dhe qeverive.

Kreu i qeverisë, i cili do të kryesojë takimin, tha se krerët e shteteve anëtare do të kenë mundësinë të shprehin pikëpamjet e tyre rreth luftës në Ukrainë si dhe të analizojnë pasojat jo vetëm për popullin ukrainas por edhe ndikimin mbi paqen, sigurinë kombëtare dhe zhvillimin ekonomik.

Rama shtoi gjithashtu se shpreson që ky debat të mobilizojë botën dhe të rrisë trysninë ndaj Rusisë. Duke qenë se vijmë nga një rajon ku lufta ka shkaktuar vuajtje të pamasë, shton Rama, ‘jemi të ndërgjegjshëm për vlerën e paqes dhe përpjekjet monumentale që duhen për arritjen e ruajtjen e saj’.

Si pjesë e programit të punës të Këshillit të Sigurimit gjatë muajit shtator, nën kryesimin e Shqipërisë, Këshilli do të mblidhet nesër për atë që, me gjasë, është takimi më i rëndësishëm për Ukrainën, qysh prej fillimit të pushtimit në shkallë të gjerë nga Rusia.

Do të kem nderin të kryesoj këtë takim. Krerët e shteteve dhe të qeverive të anëtarëve të Këshillit të Sigurimit, si dhe, më gjerë, të anëtarëve të Kombeve të Bashkuara, përfshi Ukrainën, do të kenë mundësi të shprehin pikëpamjet e tyre dhe të shkëmbejnë ide, jo vetëm rreth luftës që po zhvillohet dhe pasojave mbi Ukrainën e popullin e saj, por edhe për ndikimin që po prodhon lufta mbi paqen e sigurinë ndërkombëtare, zhvillimin ekonomik dhe veprimin shumëpalësh.

Do të jetë hera e parë, që prej fillimit të luftës, që Presidenti Zelensky do të jetë në Kombet e Bashkuara dhe në Këshillin e Sigurimit. Shpresoj që ky Debat i Hapur i Nivelit të Lartë të mobilizojë botën në përpjekjet e saj të përbashkëta për të dënuar luftën e për të rritur trysninë ndaj Rusisë, për të kthyer rrugë dhe për t’i lënë vend nisjes së procesit të paqes së drejtë. Duke qenë se vijmë nga një rajon ku lufta ka shkaktuar vuajtje të pamasë, jemi mjaft të ndërgjegjshëm për vlerën e paqes dhe përpjekjet monumentale që duhen për arritjen e, mbi të gjitha, për ruajtjen e saj.

Karta e Kombeve të Bashkuara dhe e Drejta Ndërkombëtare shtrojnë themelet e asaj çka quajmë siguri njerëzore. Ato përbëjnë një shkëputje nga e kaluara, me praktikën tradicionale të mbizotërimit, imponimit apo atë të “fuqishmit që ka të drejtë”. Ato sigurojnë barazi mes shtetesh dhe mjete paqësore për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve.

Ja pse Shqipëria ka vendosur të vendosë theksin te nevoja thelbësore për një veprim efektiv shumëpalësh, si metoda më e mirë për zgjidhjen e problemeve të përbashkëta, sidomos, të paqes e sigurisë, në diskutimin e këshillit dhe, më gjerë, mes anëtarëve të Kombeve të Bashkuara. Pra, u vendos!/abcnews.al