Qeveria nuk ia ka marr kompetencat asnjë komune në fushën e menaxhimit të mbeturinave

Must Read

Sot nis viti i ri shkollor në vendin tonë

Sot në mbarë vendin ka filluar viti i ri shkollor 2020/2021 me një muaj vonesë për shkak...

Umit Karan rikthehet në krye të FC Shkupit

Umit Karan rikthehet në krye të skuadrës së Shkupit. Karan sot e ka marrë drejtimin e FC...

BDI në Qeveri nuk e zgjodhi LSDM-ja por qytetarët – tha Muhamed Zekiri në ClickPlus!

I pyetur nëse LSDM-ja duhej të bënte koalicion me BDI-në edhe pse në fushatë zgjedhore kishte një...
- Advertisement -

Qeveria informon se deri më tani nuk ka hequr kompetencat e administrimit të mbeturinave të ndonjë komune në vend. Kompetenca dhe detyrimet për grumbullimin, seleksionimin, transportin dhe deponimin e mbeturinave komunale, si dhe mirëmbajtjen e lokacioneve jo standarde për deponimin e mbeturinave janë përgjegjësi e njësive të vetëqeverisjes vendore, përkatësisht komunave.

Ligji për Menaxhimin e Mbeturinave ofron vetëm mundësinë që Qeveria e RMV të marrë përsipër detyrimin për krijimin e sistemit rajonal, nëse komunat nuk e bëjnë atë në mënyrë të pavarur. Miratimi i “Vendimit për dhënien e pëlqimit” nga këshilli bashkiak nuk do të thotë privim i kompetencave për menaxhimin e mbeturinave, por i referohet vendimit për krijimin e sistemit rajonal të administrimit të mbeturinave, përkatësisht deponisë rajonale dhe infrastrukturës përkatëse.

- Advertisement -

MMJPH dhe Qeveria deri më tani janë zotuar të ndihmojnë në krijimin e sistemeve në të gjitha rajonet e planifikimit duke gjetur fonde, funksionimi i të cilave do të jetë akoma përgjegjësi e komunave, të bashkuar përmes Bordit Ndër-Komunal të Menaxhimit të Mbeturinave dhe Ndërmarrjes Rajonale Publike.

Për rajonin Lindor dhe Verilindor fondet sigurohen përmes programit IPA 2. Janë planifikuar fonde për rajonet Jugperëndimore, të Pelagonija, Vardarit dhe Juglindorë  përmes BERZH-it, ndërsa për rajonin e planifikimit të Pologut fondet merren nga Qeveria Zvicerane.

- Advertisement -

Sa i përket rajonit të Pollogut, janë siguruar fonde për përgatitjen e një Plani Rajonal të Menaxhimit të Mbeturinave dhe një Vlerësim Strategjik të Ndikimit në Mjedis. Në përputhje me planin, MMJPH është duke punuar ngushtë me Sekretariatin Zviceran për Çështje Ekonomike (SECO) për të investuar 8 milion € në ndërtimin e një objekti qendror për menaxhimin e mbeturinave – një deponi rajonale për mbeturinat komunale në Rusino, në vendin e një deponie ekzistuese jo standarde që u shërben qytetarëve në të gjitha komunat e rajonit dhe ndërtimin e 2 stacioneve transferuese me një kosto totale investimi prej 1 milion euro.

Deri në fillimin e funksionimit të ndërmarrjes publike rajonale “ZJP Rusino / Polog” dhe aktivitetet e projektit për ndërtimin e Rusino në një deponi standarde me të gjitha masat mbrojtëse shoqëruese në përputhje me ligjin, detyrimi për të operuar vendndodhjen ekzistuese në Rusino është ende përgjegjësi e Gostivar dhe NKP Komunalec nga Gostivari. Komuna e Gostivarit, përmes NKP Komunalec nga Gostivari është e detyruar të arkëtojë për secilin ton mbeturinat e depozituara në Rusino dhe me ato fonde të mirëmbajë vendndodhjen, me kushte minimale teknike për mbrojtjen e mjedisit, duke parandaluar hyrjen e personave joformal, për tu  siguruar nga zjarret dhe të ngjashme.

- Advertisement -
  • Tags
  • 4

Sot nis viti i ri shkollor në vendin tonë

Sot në mbarë vendin ka filluar viti i ri shkollor 2020/2021 me një muaj vonesë për shkak të gjendjes së krijuar me...

Umit Karan rikthehet në krye të FC Shkupit

Umit Karan rikthehet në krye të skuadrës së Shkupit. Karan sot e ka marrë drejtimin e FC Shkupit, pas largimit të trajnerit...

BDI në Qeveri nuk e zgjodhi LSDM-ja por qytetarët – tha Muhamed Zekiri në ClickPlus!

I pyetur nëse LSDM-ja duhej të bënte koalicion me BDI-në edhe pse në fushatë zgjedhore kishte një retorikë të nxehtë, Muhamed Zekiri...

Zekiri thumbon zv/Ministrin Ilir Hasanin, shpejtoi me statusin në Facebook, është herët për kafe në Prishtinë derisa numrat janë në rritje!

“Unë gjykoj se ishte i përshpejtuar statusi i zv/ministrit të Shëndetësisë, se së shpejti do të pimë kafe në Prishtinë dhe ndodhi...

Rita Ora luan në “Twist”, u publikua traileri i filmit

Sukseset e artistes kosovare me famë ndërkombëtare, Rita Ora nuk po kanë të ndalur. Përveç sukseseve në muzikë dhe bashkëpunimit me brende...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -