Qeveria: Do të ndryshohet procedura për përzgjedhjen e mbikëqyrjes së ndërtimit

Must Read

Zvicra në referendum voton për lëvizjen e lirë me BE-në

Zvicra sot voton në referendum nëse do ta shkëpusë marrëveshjen e BE-së për lëvizjen e lirë të...

Osmani në Bruksel në takime me Borellin, Varhejin dhe përfaqësues tjerë të lartë të institucioneve të Bashkimit Evropian

"Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, nga dita e nesërme do të realizojë vizitë pune dy...

Tërmet në Greqi, ndjehet edhe në pjesët juglindore të vendit

 Rrjeti sizmologjik telemetrik me pikë në Shkup, Vallandovë, Ohër, Shtip dhe Pehçevë, i mbajtur nga Observatori sizmologjik...
- Advertisement -

Zgjidhje të reja ligjore në sektorin e ndërtimit, ndryshime në procedurën e përzgjedhjes së mbikëqyrjes së ndërtimit për të parandaluar lidhjen me kompanitë e ndërtimit, ndërtim sipas planit, investime në infrastrukturën komunale. Këto janë pjesë e premtimeve të Qeverisë në Programin e ri për katër vitet e ardhshme. Qëllimi është harmonizimi i plotë i ligjeve sistemore që rregullojnë fushën e ndërtimit dhe planifikimin urban, forcimi i inspektimit dhe kompetencave të Inspektoratit Shtetëror për Ndërtim dhe Planifikim Urban përmes prezantimit të inspektorëve rajonalë urban, si dhe përmirësimi i cilësisë së ndërtesave.

“Për të rritur cilësinë e ndërtimeve të financuar nga shteti dhe për të siguruar integritet më të madh në tenderët e ndërtimit dhe zbatimin e tyre, ne do të prezantojmë zbatimin e centralizuar të përzgjedhjes së kompanive për mbikëqyrjen e projekteve të ndërtimit. Pastaj, për secilin projekt, mbikëqyrja do të shpërndahet rastësisht, gjë që do të çaktivizojë lidhjet midis ndërmarrjeve të ndërtimit dhe mbikëqyrjes, të cilat janë gjithmonë në dëm të shtetit dhe të qytetarëve”, premton Qeveria.

- Advertisement -

Ata njoftojnë se në bashkëpunim me vetëqeverisjen lokale do të vazhdojnë të implementojnë politikat e planifikimit njerëzor dhe rregullimin e hapësirës përmes planeve të veprimit dhe realizimit të programit vjetor për planifikim hapësinor për vendbanimet që nuk kanë përgatitur dokumentacionin urbanistik.

Kjo, ka besim Qeveria, do të sigurojë zhvillim afatgjatë dhe të qëndrueshëm ekonomik, social dhe demografik të vendbanimeve.

- Advertisement -

Sipas paralajmërimeve, zbatimi i Ligjit të ri për Planifikimin Urban, i miratuar në dhjetor të vitit të kaluar, duhet të fillojë të dielën ndërsa përgatitja e Rregullores është vonuar për shkak të krizës së koronës. Ligji duhet të sigurojë transparencë më të madhe dhe pjesëmarrje të të gjitha palëve në proces, që nga planifikimi e deri në miratimin e planeve.

Rregullorja përcakton standardet dhe normat për planifikimin urban i cili siguron zhvillimin e ekuilibruar hapësinor, rregullimin racional dhe përdorimin e hapësirës përmes ruajtjes efikase të burimeve hapësinore, krijon përmirësimin e kushteve për jetesë humane, ruan cilësinë dhe promovon mjedisin si dhe pasuritë e paluajtshme të trashëgimisë kulturore, thonë nga Ministria e Transportit dhe Lidhjeve.

- Advertisement -

Ky ligj përcakton rregulla të reja për përfshirjen, transparencën, ekspertizën dhe llogaridhënien e të gjitha palëve të përfshira në procesin e përgatitjes, miratimit, zbatimit dhe mbikëqyrjes së planeve urbanistike, një praktikë që ndodh për herë të parë në këtë aktivitet dhe është opsioni i vetëm për zgjidhjen e situatës në urbanizëm.

Është duke u përgatitur një ligj plotësisht i ri për ndërtimin, ndërsa në lidhje me ndërtimet e paligjshme, shumica qeverisëse paraqiti një projektligj në Parlament në dhjetor të vitit të kaluar, por ai nuk u votua, pasi Kuvendi u shpërnda për zgjedhjet e parakohshme parlamentare më 12 prill, të cilat më vonë u shtynë për shkak të krizës me KOVID-19.

Ligji parashikonte një afat të ri për legalizimin e ndërtesave të paligjshme për periudhën nga marsi 2011 deri në tetor të vitit të kaluar, respektivisht ndërtesat e paligjshme që nuk ishin të mbuluara nga ligji aktual. Përjashtime nga mundësia e legalizimit ishin ndërtesat e ndërtuara në mënyrë të paligjshme, ndërtimet shtesë të ndërtesave, ballkonet e zgjeruara, si dhe ndërtimet e paligjshme në zonën e mbrojtur të rajonit të Ohrit. Për legalizim duhet të paguheshin shërbimet komunale dhe një gjobë prej 50 për qind nga vlera e shërbimeve komunale.

Pas prishjes së ndërtesës ilegale para QT “Mavrovsja” në Shkup me mekanizimin e Ndërmarrjes Publike për Mirëmbajtjen e Rrugëve, e cila u parapri nga një vendim i Qeverisë, Ministri i ri i Transportit Blagoj Boçvarski u bëri apel të gjithë kryetarëve të komunave të kryejnë procedurat për përzgjedhjen e ndërmarrjeve për shkatërrimin e ndërtimeve pa leje në komuna bazuar në vendimet e miratuara.

“Unë u bëj thirrje të gjitha vetëqeverisjeve lokale dhe të gjithë kryetarëve të bashkive të kryejnë procedurat për përzgjedhjen e kompanive që do të kryejnë këtë lloj ekzekutimi pas përfundimit të procedurave dhe pas inspektimit me një vendim për prishjen e një ndërtese të caktuar të paligjshme. Në këtë rast, komunat duhet të marrin përgjegjësitë e tyre dhe t’i zgjidhin këto probleme, sepse ato i përkasin vetëqeverisjes lokale”, tha Boçvarski.

Analiza e statistikave tregon se vitin e kaluar në territorin e vendit tonë janë regjistruar 866 ndërtesa të reja ilegale, nga të cilat 852 janë në pronësi private, ndërsa ka edhe 10 ndërtesa të paligjshme në pronësi të shtetit.

Në kryeqytet janë regjistruar 53 ndërtesa pa leje të llojeve të ndryshme, kryesisht në Çair, 45, pasuar nga Gjorce Petrov me 39, Butel me 37, Kisella Voda 22, Shuto Orizarë 10. Në komunat e tjera në të gjithë vendin, në Kavadar, u regjistruan 85 ndërtesa pa leje, në Strumicë 73, Shtip 64, Ohër 59, Kumanovë 53, Strugë 46.

Në pjesën e programit të titulluar “Ndërtojmë sipas planit” thuhet se Qeveria do të përqendrohet në ndërtimin e 500 km të reja të furnizimit me ujë dhe të kanalizimeve, për të cilat ata do të sigurojnë 100 milionë euro për të gjitha komunat në vend.

“Një nga përparësitë kryesore mbetet ndërtimi i impianteve të trajtimit të ujërave të zeza. Këto projekte kontribuojnë në një jetë normale këtu në vend, por gjithashtu kontribuojnë në një mjedis më të pastër dhe të shëndetshëm. Ne do të kërkojmë, mbi të gjitha, vetëqeverisjet lokale të aplikojnë me projektet e tyre prioritare në fushën e infrastrukturës komunale. Vetëm në këtë mënyrë do të kontribuojmë në zhvillimin e mjediseve të fuqishme rurale që po zhvillohen në drejtimin e duhur, citohet në program.

Qëllimi ynë, siç theksojnë ata, është të përmirësojmë kushtet e jetesës dhe të rrisim standardin e jetesës së të gjithë qytetarëve.

“Ne jemi përqendruar maksimalisht në përmirësimin e infrastrukturës komunale përmes ndërtimit të ujësjellësve, kanalizimeve dhe impianteve të trajtimit të ujërave të zeza, si dhe rindërtimin e rrjetit ekzistues komunal. Duke investuar në infrastrukturën komunale, jo vetëm që do të sigurojmë një jetë më të mirë për qytetarët, në zonat industriale do të sigurojmë kushte më

të mira të punës për kompanitë, do të mbrojmë mjedisin dhe do të kontribuojmë për një jetë të shëndetshme dhe një mjedis më të shëndetshëm, citohet në Programin e Qeverisë. fab/

- Advertisement -
  • Tags
  • 2

Zvicra në referendum voton për lëvizjen e lirë me BE-në

Zvicra sot voton në referendum nëse do ta shkëpusë marrëveshjen e BE-së për lëvizjen e lirë të njerëzve. Ithtarët...

Osmani në Bruksel në takime me Borellin, Varhejin dhe përfaqësues tjerë të lartë të institucioneve të Bashkimit Evropian

"Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, nga dita e nesërme do të realizojë vizitë pune dy ditore në Bruksel, ku do...

Tërmet në Greqi, ndjehet edhe në pjesët juglindore të vendit

 Rrjeti sizmologjik telemetrik me pikë në Shkup, Vallandovë, Ohër, Shtip dhe Pehçevë, i mbajtur nga Observatori sizmologjik në kuadër të Fakultetit matematiko-natyror...

​Dybala dhe Morata të gatshëm për ballafaqimin me Romën

Alvaro Morata dhe Paulo Dybala janë ftuar nga trajneri Andrea Pirlo për ballafaqimin e nesër ndaj Romës në xhiron e dytë të...

Regjim i posaçëm i komunikacionit në Shkup

Për shkak të zhvillimit të garës sportivo – rekreative “I pari në majë” sot Ministria e Punëve të Brendshme do të vendosë...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -