Prishja e Qeverisë së Përzhinos dhe postet e reja, a po ndryshon sistemi politik në RMV?

Must Read

Vala e dytë e koronavirusit në Holandë brengos shumë, do të nevojiten masa të reja

Vala e dytë e koronavirusit në Holandë brengos shumë dhe do të duhet të vendosen  masa të...

Shahpaska: Gjithsej 79,5 milion euro për mbështetje financiare për të punësuarit në kompanitë

Gjithsej 79,5 milion euro për masën mbështetje financiare prej 14.500 denarë për punëtor janë paguar në tre...

Mitarakis u bëri thirrje grekëve të tregojnë solidaritet për refugjatët

Greqia të tregoj solidaritetin e treguar nga Bashkimi Evropian për refugjatët që do të zhvendosen, kërkoi ministri...
- Advertisement -

Zëvendëskryeministër i parë, zëvendëskryeministër për luftim të korrupsionit dhe shfuqizim i Qeverisë së Përzhinos janë disa nga ndryshimet në funksionimin e Qeverisë së ardhshme katërvjeçare.

Në vend të Qeverisë teknike, do të kemi Qeveri e cila do të ketë mandat prej 100 ditësh dhe Kryeministri do të propozohet nga Bashkimi Demokratik për Integrim si partia e dytë në Qeveri. Ai do të jetë përkatësi shqiptar.

- Advertisement -


“100 ditët e fundit kryeministri të jetë propozim i BDI-së, me pëlqim të përbashkët”, tha Zoran Zaev, kandidat për Kryeministër.“Kryeministri i parë shqiptar ishte synimi ynë, për këto zgjedhje”, deklaroi kryetari i BDI-së, Ali Ahmeti.

- Advertisement -

Por çfarë funksioni do të ketë posti i zëvendëskryeministrit të parë i cili është ministri për Sistem Politik dhe zëvendëskryeministri për luftim të korrupsionit? Zaev tha se detajet do të definohen në mënyrë shtesë dhe se në Kuvend këto emra do të votohen si ministra pa resor.  Tha se asnjëri nuk do të funksionojë me nënshkrim të dyfishtë.


“Tash është një ide. Sigurisht se do të strukturohet me vendim të Qeverisë me përshkrim të qartë të kompetencave të tij. Por që ta kuptoni edhe ju gazetarët dhe qytetarët, do ta bëj paralelen me zëvendëskryeministrin për çështje Ekonomike. Zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike i koordinon resoret nga fusha ekonomike. Ata nuk janë vetëm ministrat për financa, për ekonomi, bujqësi, transport dhe Lidhje, ekologji, por edhe vetë institucionet”, u shpreh Zoran Zaev.

- Advertisement -

Por këto ndryshime dhe shfuqizimi i Qeverisë teknike, a do të thotë se po ndryshon sistemi politik në vend? Profesori universitar, Mersim Maksuti thotë se jo, pasi thotë se ndryshimet paraqesin marrëveshje politike.


“Në kuptimin më të përgjithshëm nuk mund të flasim se kemi të bëjmë me krijimin e një sistemi të ri politik, pasi sistemi politik parasheh rregulla dhe veprim më të gjerë institucional dhe ndryshime më radikale që duhet të ndodhin në sistemin juridik dhe politik të vendit”, theksoi Mersim Maksuti, profesor universitar.

Thotë se nuk paraqet problem fakti që shfuqizohet Qeveria teknike, pasi sipas tij edhe ashtu kanë ndryshuar rrethanat politike.


“Edhe këtë gjë e vlerësoj pozitivisht. Për faktin se qeveria e Përzhinos nuk është institucion i cili është paraparë me kushtetutë, por është vetëm me ligj dhe ligji është kategori e cila ndryshon shpesh. Dhe ndryshimet në ligj mund të vijnë si rezultat i ndryshimeve shoqërore, politike dhe ekonomike. Për momentin nuk e shoh të arsyeshme Qeverinë sipas Përzhinos”, potencoi Mersim Maksuti.

Këto ndryshime sipas profesorit Maksuti mund të bëhen me ndryshime ligjore të Ligjit për Qeveri. Nuk dëshiron të komentojë kompetencat dhe ndarjen e resoreve, pasi u paralajmërua përfshirje e të gjitha partive parlamentare, pasi thotë detajet do të definohen pas përpilimit të ndryshimeve ligjore. Në përbërjen e re të Qeverisë gjithashtu janë shkurtuar postet ministrore pa resor, të cilat kryesisht kanë qenë të udhëhequra nga komunitetet në pakicë.

- Advertisement -

Vala e dytë e koronavirusit në Holandë brengos shumë, do të nevojiten masa të reja

Vala e dytë e koronavirusit në Holandë brengos shumë dhe do të duhet të vendosen  masa të reja kufizuese, deklaroi sot kryeministri...

Shahpaska: Gjithsej 79,5 milion euro për mbështetje financiare për të punësuarit në kompanitë

Gjithsej 79,5 milion euro për masën mbështetje financiare prej 14.500 denarë për punëtor janë paguar në tre muajt e fundit. Në të...

Mitarakis u bëri thirrje grekëve të tregojnë solidaritet për refugjatët

Greqia të tregoj solidaritetin e treguar nga Bashkimi Evropian për refugjatët që do të zhvendosen, kërkoi ministri grek i Azilit Notis Mitarakis...

BE: Të hënën takimi në nivelin e ekspertëve mes Kosovës dhe Serbisë

Zëdhënësi i BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Peter Stano ka thënë se takimi i radhës në nivelin e ekspertëve mes...

Prej të hënën fillon pagesa etapore e pensioneve të shtatorit

Prej të hënën më 28 shtator fillon pagesa etapore e pensioneve të shtatorit. Ministria e Punës dhe Politikës Sociale informon se pensionet ...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -