Paushall për energji elektrike në QTQ Shkup?! Pa licencë e rishet rrymën për çmim dyfish më të lartë

Must Read

Monstra, ekspertja ka falsifikuar ekspertizën? Dëshmitarja Nikollovska me deklarata konfuze, Raufi do e padisë

https://youtu.be/IVglfJbP16I Snezhana Nikollovska, ekspertja e cila ka bërë analizën e dheut ku...

Takim Besimi-Bërnz: SHBA është partneri ynë më i rëndësishëm strategjik

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë një nga partnerët më të rëndësishëm strategjikë të Republikës së Maqedonisë së Veriut....

Takim i Bytyqit dhe Bekteshit me Poçivalshek: Sllovenia dhe Maqedonia e Veriut janë vende mike me bashkëpunim të fortë ekonomik

Gjatë vizitës zyrtare të delegacionit të udhëhequr nga presidenti slloven, Borut Pahor, zëvendëskryeministri për çështje ekonomike, koordinim...
- Advertisement -

Dyqanet në Qendrën Tregtare të Qytetit – Shkup, edhe pse kanë matës për energji elektrike, megjithatë  paguajnë fatura paushalle. Ata as nuk i kanë parë matësit, e as nuk e dinë saktë sa rrymë kanë shpenzuar. Qendra Tregtare, e cila është Shoqatë Aksionare, nuk ka licencë për kryerjen e veprimtarisë energjetike. Nga Komisioni Rregullator e konfirmojnë këtë, duke shtuar se mënyrën e rregullimit e përcaktojnë vetë qendrat.

-“Komisioni Rregullator për Energjetikë nuk do të ndërhyjë në këtë, thjeshtë ekziston mundësi që QTQ-ja, City Mall dhe qendrat e tjera tregtare dhe komplekset industriale që janë të kyçura në rrjetin distributiv siç është Makedonka Shtip, MZT Energetika, të marrin statusin e sistemit të mbyllur për distribuim, por kjo është e drejta e pronarit të këtij rrjeti”, tha Marko Bisllimovski, kryetar i Komisionit Rregullator për Energjetikë.

- Advertisement -

Kontaktuam edhe me QTQ-në, e cila jep fatura për rrymën e konsumuar. Prej atje thonë se kjo mënyrë e funksionimit nuk është e re, duke shtuar se ata vetëm e kanë kryer shërbimin – ri-faturim.

-“Energjia elektrike në faturat e dyqanxhinjve ri-faturohet mbi bazë të energjisë së konsumuar elektrike të regjistruar përmes matësve kontrollues në çdo dyqan. Mënyra e tillë e funksionimit e objekteve nuk është risi sa u takon faturave të dyqanxhinjve, e kjo nuk ka ndryshuar në 10 vitet e fundit. Në pajtueshmëri me Ligjin për Energjetikë, SH.A. QTQ-Shkup, nuk është distributor dhe furnizues i licencuar për energjinë elektrike, por vetëm kryen shërbimin – rifaturim të energjisë elektrike për shfrytëzuesit e kyçur në objektet elektro-energjetike të SH.A. QTQ-Shkup”, tha SH.A. Qendra Tregtare e Qytetit-Shkup.

- Advertisement -

Kështu duket njëra prej faturave që i lëshon QTQ për dyqanxhinjtë. Në to, përveç shpenzimeve paushalle, është llogaritur edhe vlera e energjisë së shpenzuar elektrike. Janë konsumuar 540 kWh në dy matës, që i bie gjithsej 5.282 denarë. Çmimi për një kilovat energji elektrike në orë reale është 8.2 denarë. Por, nëse QTQ-ja, siç pretendon, bën vetëm rifaturim, atëherë pse dyqanxhinjtë paguajnë dyfish më shumë për rrymë e cila furnizohet nga kompania “Enerxhi Aktive”? Shuma të cilën e tarifon QTQ-ja për 1 kilovat është më e lartë nga çmimet e tjera që janë të përcaktuara në ueb-faqen e Komisionit Rregullator për Energjetikë. Për shembull, tek EVN-Maqedoni, çmimi mesatar për 1 kilovat rrymë është 4.73 denarë.

QTQ-ja, rrymën e blen përmes furnizimit publik. Furnizimi i fundit është realizuar më 15 nëntor, 2019 në vlerë të përgjithshme prej 863.415 mijë eurove.

Tentuam të kontaktojmë me “Enerxhi Aktive”, kompani kjo e cila e ka marrë tenderin, me qëllim që të bëjmë krahasim – me cilin çmim ata e shesin energjinë elektrike dhe me cilin çmim pastaj QTQ-ja ua shet dyqanxhinjve.  

- Advertisement -

Por, kompania në fjalë nuk ka as ueb-faqe, e as numër telefoni. Në numrin që e gjetëm, nuk përgjigjej askush.
Por, TV21, siguroi një marrëveshje që është lidhur në fund të vitit 2019 mes QTQ-së dhe “Enerxhi Aktive”. Atje është shkruar qartë se – çmimi derisa zgjat marrëveshja është fikse, respektivisht nuk ndryshon dhe mbetet 4.280 denarë për megavat pa TVSH.
Kjo do të thotë se 1 kilovat do të kushtonte 4.28, e jo 8.2 denarë siç është shkruar në faturat që i jep QTQ-ja.

Të gjitha sistemet në qendrat tregtare kanë konsumimin e vet, ndërsa mënyra e rregullimit, të drejtat dhe detyrimet i përcaktojnë vetë ata me klientët e tyre, thonë nga Komisioni Rregullator.
Prej atje shtojnë se mund të paraqesin kërkesë për sistem të mbyllur të distribuimit dhe se kjo është e drejta e pronarit të rrjetit, por deri më tani vetëm Centralet Elektrike të Maqedonisë së Veriut kanë dorëzuar kërkesë të tillë.

- Advertisement -

Monstra, ekspertja ka falsifikuar ekspertizën? Dëshmitarja Nikollovska me deklarata konfuze, Raufi do e padisë

https://youtu.be/IVglfJbP16I Snezhana Nikollovska, ekspertja e cila ka bërë analizën e dheut ku ka ndodhur vrasja e pesëfishtë...

Takim Besimi-Bërnz: SHBA është partneri ynë më i rëndësishëm strategjik

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë një nga partnerët më të rëndësishëm strategjikë të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Marrëdhëniet e shkëlqyera politike midis...

Takim i Bytyqit dhe Bekteshit me Poçivalshek: Sllovenia dhe Maqedonia e Veriut janë vende mike me bashkëpunim të fortë ekonomik

Gjatë vizitës zyrtare të delegacionit të udhëhequr nga presidenti slloven, Borut Pahor, zëvendëskryeministri për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet...

Pakoja e katërt e masave, të dielën pasdite! Disa masa vlejnë deri në vitin 2021 paralajmëroi kryeministri

https://youtu.be/YhdxBxKdxAk Deri të dielën pasdite, Qeveria do ta prezantojë pakon e katërt të ndihmës ekonomike, paralajmëroi kryeministri...

Rrahën qytetarët, suspendohen policët! Kapen edhe druvjedhësit të cilët sulmuan policët

https://youtu.be/2pqlHclbyF8 Dy policë të cilët brutalisht me shqelma dhe shufër rrahën një qytetar nga Manastiri, do të...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -