Mariçiq: Ligjet janë sjellur, është koha për zbatimin e tyre

Must Read

597 shkelje për mosmbajtje të maskës

Gjatë 24 orëve të fundit në territorin e Republikës të Maqedonisë së Veriut në lidhje me masën...

Liderët botërorë: Vetëm së bashku kundër sfidave, veçanërisht me pandeminë

Gjatë kohës së sesionit të posaçëm të KB-së, me rastin e shënimit të 75 vjetorit të ekzistimit...

Padia e parë kundër diskriminimit gjinor në sport në vend

Para Gjykatës Themelore Civile Shkup sot duhet të mbahet seanca e parë për padinë kundër Federatës luftuese...
- Advertisement -

Po vjen koha e rendit, drejtësisë dhe disiplinës. Ligjet janë sjellur, tani është koha  për zbatimin e tyre të shpejtë dhe përfundimtar. Kush nuk dëshiron të respektojë  ndonjë ligj do të përballet me  ligj. Ndërsa, ne si Qeveri  do të jemi partnerë  të të gjithë faktorëve në pushtetin ligjdhënës, ekzekutiv dhe gjyqësor, si dhe të shoqërisë qytetare, mediumeve dhe grupet e interesit të cilët duan të kontribuojnë drejt ndërtimit të sistemit të drejtësisë i cili do t’u shërbejë qytetarëve.

Këtë e theksoi ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiq në konferencën e sotme për shtyp me rastin e marrjes së  letrës  mandatuese  nga kryeministri Zoran Zaev.

- Advertisement -

Ai potencoi se drejtësia së bashku me ekonominë dhe eurointegrimet, janë prioritete të larta të Qeverisë në këtë mandat të dytë.

“Në seancën e parë të Qeverisë më është dhënë letra mandatuese nga ana e kryeministrit Zoran Zaev, në të cilën janë cituar  detyrat dhe misionet, të cilat, si ministër i drejtësisë  më duhet t’i plotësoj.  Në letrën mandatuese janë cituar obligimet dhe reformat  të cilat duhet t’i zbatoj, ndërsa të cilat kanë të bëjnë me gjyqësinë dhe prokurorinë, erointegrimet, Kodin zgjedhor dhe përmirësimin e shërbimeve ndaj qytetarëve”, tha Mariçiq.

- Advertisement -

Besimi i opinionit në gjyqësi, siç potencoi, është në nivel të lartë brengosës.

Sipas Mariçiqit, kur qytetarët dyshojnë në funksionimin e shtyllave të shtetit, pasojat janë katastrofale.

- Advertisement -

Kur qytetarët do të besojnë në vendimet e gjykatave dhe prokurorive dhe kur ata me të vërtetë do të jenë të pavarura, siç theksoi Mariçiq,  atëherë ata do të munden edhe më mirë ta kryejnë funksionin e tyre dhe ta kontrollojnë  më mirë pushtetin ekzekutiv dhe lokal, do të mund të vendosin barazi para ligjit.

“Misioni im si ministër i drejtësisë, është ta kthej shpresën e qytetarëve  përmes rritjes së përgjegjësisë, llogaridhënies dhe efikasitetit të gjykatësve dhe prokurorëve. Që nga dita e parë e mandatit tim, kam filluar me punë në interes të qytetarëve me qëllim që drejtësia  të bëhet e arritshme për të gjithë. Në propozimin tim, Qeveria e miratoi propozim-ndryshimin e Ligjit për taksat gjyqësore,  me të cilën taksat gjyqësore zvogëlohen për shtatë herë në taksën  maksimale gjyqësore për personat fizik. Me fjalë tjera,  taksa gjyqësore maksimale për personat fizik, zvogëlohet  prej 48.000  në 6.000 denarë”, tha ministri i Drejtësisë.

Detyra më prioritare, siç potencoi është të zbatojmë reforma të thella dhe thelbësore në gjyqësi, gjegjësisht të fillojmë proces të efikasitetit dhe spastrimit objektiv të gjyqësisë.

Paralelisht me këtë proces, siç paralajmëroi Mariçiq, në fillim të vitit të ardhshëm pritet të fillojë monitoringu i BE-së  për rastet gjyqësore nga profili i lartë, rreth 50  lëndë në vit, në të cilën do të marrin pjesë persona profesional nga vendet e huaja por edhe ekspertë vendor.

Me këtë proces pritet, të rritet kredibititeti i vendimeve gjyqësore dhe proceset në tërësi, si dhe përgjegjësia e prokurorëve dhe gjykatësve në lidhje me efikasitetin në veprim.

Ministri i Drejtësisë sot paralajmëroi edhe revizion sipas zgjedhjes së rastit në 5% të lëndëve  nga profili i lartë,  në raste të cilat  janë vjetëruar për t’u konfirmuar arsyeja, etj.

“Misioni im është edhe të vazhdoj me ndryshimet ligjore në bazë të të cilave Prokuroria Publike do të duhet rregullisht dhe vazhdimisht ta informojë opinionin për punën e tyre dhe përparimin në lëndët të cilat i ndjekin qytetarët”, tha ai.

Më tutje, siç theksoi, do të punojë në përparimin e AKMIS-it dhe lidhjes elektronike të  gjykatave me prokuroritë publike,  komunikim i obligueshëm elektronik me avokatët,  përmbaruesit, noterët, ndërmjetësuesit, Agjencinë për kadastër të patundshmërive, Regjistrin qendror, Avokatin e popullit dhe subjekte tjera.

Paralajmëroi se do ti bëjë të gjitha përpjekjet për përforcim kadrovik të gjykatave dhe prokurorive dhe rritje të numrit të bashkëpunëtorëve profesional për  luftë më efikase  kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit.

Gjithashtu, të rëndësishme  janë edhe ndryshimet e Kodit zgjedhor me të cilin do të vendoset parimi i listave të hapura  prej zgjedhjeve të ardhshme lokale. “Zgjedhja direkte do të thotë  lidhje më e madhe e të zgjedhurve me bashkëqytetarët e tyre, në vend të  lidhjes së fuqishme dhe varësisë vetëm nga partitë politike”, shtoi Mariçiq.

Theksoi se  do të kujdeset që bartësit e funksioneve publike dhe nëpunësit të cilët punojnë nën kompetencë të tij  t’u bashkangjiten standardeve më të larta për menaxhim përgjegjës dhe etik me institucionet.

Procesi i eurointegrimit, siç theksoi ministri i Drejtësisë, vazhdon  me intensitet ende më të përforcuar. “Qeveria, institucionet janë të gatshme për fillim të negociatave me BE-në dhe hapje të kapitujve të parë. Vijon periudha e  transformimit dhe evropianizimit të atdheut tonë”, theksoi Mariçiq në konferencën për shtyp.

- Advertisement -
  • Tags
  • 4

597 shkelje për mosmbajtje të maskës

Gjatë 24 orëve të fundit në territorin e Republikës të Maqedonisë së Veriut në lidhje me masën për mosmbajtje të mbrojtjes personale...

Liderët botërorë: Vetëm së bashku kundër sfidave, veçanërisht me pandeminë

Gjatë kohës së sesionit të posaçëm të KB-së, me rastin e shënimit të 75 vjetorit të ekzistimit të kësaj organizate, liderët botërorë...

Padia e parë kundër diskriminimit gjinor në sport në vend

Para Gjykatës Themelore Civile Shkup sot duhet të mbahet seanca e parë për padinë kundër Federatës luftuese në bazë të “ndalesës së...

Pensionet për muajin shtator, siguria e prodhimeve dhe shitja e rrushit, sot diskutohen në Qeveri

Qeveria e Maqedonisë së Veriut sot, me fillim prej ora 12:00, në sallën solemne do të mbajë seancën e 5-të, në të...

“Këtë vit, gjendja është ndërlikuar edhe më shumë për shkak të pandemisë së Kovid-19”, tha Pendarovski në 75-vjetorin e OKB-së

Në ngjarjen e nivelit të lartë, që u mbajtur mbrëmë në New York (Nju Jork) për 75-vjetorin e Organizatës së Kombeve të...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -