Maqedonas, shqiptarë, vllehë dhe serbë të bashkuar kundër Otomanëve

Must Read

Zvicra në referendum voton për lëvizjen e lirë me BE-në

Zvicra sot voton në referendum nëse do ta shkëpusë marrëveshjen e BE-së për lëvizjen e lirë të...

Osmani në Bruksel në takime me Borellin, Varhejin dhe përfaqësues tjerë të lartë të institucioneve të Bashkimit Evropian

"Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, nga dita e nesërme do të realizojë vizitë pune dy...

Tërmet në Greqi, ndjehet edhe në pjesët juglindore të vendit

 Rrjeti sizmologjik telemetrik me pikë në Shkup, Vallandovë, Ohër, Shtip dhe Pehçevë, i mbajtur nga Observatori sizmologjik...
- Advertisement -

Kaluan 117 vjet nga Kryengritja e Ilindenit e cila filloi më 2 gusht të vitit 1903 kundër osmanlinjve. Një pjesë e profesorëve thonë se në librat mësimorë të historisë mungojnë materialet ku përshkruhet Kryengritja e Ilindenit në vitin 1903 dhe kontributi i shqiptarëve në këtë periudhë. Në lidhje me këtë e pyetëm profesoreshën e historisë Natasha Kotllar.

“Në librat mësimorë mungon kontributi i palës shqiptare, gjithsesi ky është rezultat i asaj që gjendet në dokumentacionin”, deklaroi Natasha Kotllar, profesoreshë e historisë.

- Advertisement -

Ajo shton se të gjitha komunitetet etnike së bashku kanë luftuar kundër osmanlinjve.

“Mesazhi për bashkëjetesë që e dërgon Republika e Krushevës  realizohet gjatë Luftës së Dytë Botërore kur mes partizanëve ka pasur maqedonas, shqiptarë, turq, vllehë, serbë. Organizata e cila duhej të ndodhte në 1903 në fakt është realizuar 40 vjet më vonë”, shtoi Kotllar.  

- Advertisement -

Kryengritja e Ilindenit është një nga kapituj më të rëndësishëm të historisë së Maqedonisë. Dihet mirë se organet e pushtetit që i kanë vendosur kryengritësit në Krushevë ishin pasqyrë e diversitetit fetaro-etnik të popullsisë së Krushevës dhe se qëllimi i organizatës së Nikolla Karevit ka qenë pjesëmarrje e barabartë në pushtet dhe askush të mos ndjehet i anashkaluar për shkak të përkatësisë së tij fetare apo etnike.

- Advertisement -

Zvicra në referendum voton për lëvizjen e lirë me BE-në

Zvicra sot voton në referendum nëse do ta shkëpusë marrëveshjen e BE-së për lëvizjen e lirë të njerëzve. Ithtarët...

Osmani në Bruksel në takime me Borellin, Varhejin dhe përfaqësues tjerë të lartë të institucioneve të Bashkimit Evropian

"Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, nga dita e nesërme do të realizojë vizitë pune dy ditore në Bruksel, ku do...

Tërmet në Greqi, ndjehet edhe në pjesët juglindore të vendit

 Rrjeti sizmologjik telemetrik me pikë në Shkup, Vallandovë, Ohër, Shtip dhe Pehçevë, i mbajtur nga Observatori sizmologjik në kuadër të Fakultetit matematiko-natyror...

​Dybala dhe Morata të gatshëm për ballafaqimin me Romën

Alvaro Morata dhe Paulo Dybala janë ftuar nga trajneri Andrea Pirlo për ballafaqimin e nesër ndaj Romës në xhiron e dytë të...

Regjim i posaçëm i komunikacionit në Shkup

Për shkak të zhvillimit të garës sportivo – rekreative “I pari në majë” sot Ministria e Punëve të Brendshme do të vendosë...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -