Evropa do të ishte në telashe pa ShBA-të, thotë kryeministrja finlandeze

TË FUNDIT

Kryeministrja finlandeze, Sanna Marin ka thënë se Evropa nuk është “mjaft e fortë” për t’i bërë ballë pushtimit rus të Ukrainës më vete dhe i është dashur të mbështetet në mbështetjen e SHBA-së.

Gjatë një vizite në Australi, udhëheqësi i anëtarit në pritje të NATO-s tha se mbrojtja e Evropës duhet të forcohet.

“Duhet të jem e sinqertë me ju, Evropa nuk është mjaft e fortë tani. Do të ishim në telashe pa Shtetet e Bashkuara”, tha Marin.

SHBA është deri tani ofruesi më i madh i ndihmës ushtarake për Ukrainën.

Që nga fillimi i luftës në shkurt, ajo ka dhënë 18.6 miliardë dollarë (17.7 miliardë euro; 15.2 miliardë funte) në mbështetje, tha një konferencë kërkimore muajin e kaluar nga Dhoma e Komunave të Mbretërisë së Bashkuar.

Donatori i dytë më i madh është Bashkimi Evropian, i ndjekur nga Mbretëria e Bashkuar, thotë Instituti Kiel për Ekonominë Botërore . Por, kontributet e tyre janë pakësuar nga ato të SHBA-ve.

Ajo shtoi se Evropa duhet të sigurohet se “po i ndërton ato aftësi kur bëhet fjalë për mbrojtjen evropiane, industrinë evropiane të mbrojtjes dhe duke u siguruar që ne mund të përballemi në lloje të ndryshme situatash”./21Media

error: Content is protected !!