E dini pse duhet të konsumoni kërpudha

TË FUNDIT

Edhe pse disa i konsiderojnë kërpudhat si perime, ato janë një mbretëri e veçantë e organizmave të gjallë.

Kërpudhat përmbajnë shumë pak kolesterol dhe praktikisht nuk kanë yndyrë ose natrium në përbërjen e tyre. Ato përmbajnë kompleks vitaminë D dhe kështu çlirojnë energji nga yndyrat, proteinat dhe karbohidratet në ushqim.

Disa lloje kërpudhash forcojnë sistemin imunitar dhe janë të mira në luftimin e kancerit. Acidi linoleik në kërpudha luan një rol në parandalimin e kancerit të gjirit dhe prostatës.

Diabetikët mund të konsumojnë edhe kërpudha sepse nuk përmbajnë yndyrë dhe inkurajojnë funksionimin normal të mëlçisë, pankreasit dhe gjëndrave endokrine. Ato përmbajnë insulinë natyrale dhe enzima që ndihmojnë në uljen e sheqerit në gjak.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme për vegjetarianët që të konsumojnë shpesh kërpudhat, sepse ato janë burimi më i madh i përbërësve të nevojshëm që nuk gjenden në fruta dhe perime.

Efekte anësore

Megjithatë, duhet pasur kujdes me konsumimin e kërpudhave, sepse një sasi e tepërt mund të shkaktojë të përziera, marramendje ose ngërçe të forta në stomak tek njerëzit e ndjeshëm.

Sigurisht, kërpudhat duhet të blihen gjithmonë nga furnizues të besueshëm. Gjithashtu, nëse nuk jeni të sigurt nëse disa kërpudha janë të ngrënshme, më mirë mos i prekni kur i shihni diku në natyrë.