Duxhak: Rritja e numrit të të infektuarve me COVID-19 është paralajmërim i madh, edhe mëtej duhet të jemi të kujdesshëm

Must Read

Ankand me piktura për të ndihmuar fëmijët me nevoja të veçanta

Drejtuesit e shoqatës “Bashkarisht mundemi”, në një press konferencë për media të mbajtur në hapësirat e press...

4 të vdekur dhe 48 raste të reja me Covid-19

4 pacientë të prekur me virusin korona kanë ndërruar jetë në 24 orët e fundit në Maqedoninë...

Platforma për barazi gjinore: Aborti është shërbim shëndetësor i domosdoshëm edhe gjatë pandemisë

Platforma e barazisë gjinore kërkon nga Ministria e Shëndetësisë që të miratojë protokolle mjekësore për zbatimin e...
- Advertisement -

Numri i rritur i rasteve të personave të infektuar në Maqedoninë e Veriut dhe shumë vende të tjera është paralajmërim i madh. Sjellja e përgjegjshme si kolektiv fillon me veprimin tonë individual duke ruajtur distancën fizike të rekomanduar, duke mbajtur maska ​​mbrojtëse dhe larje të shpeshtë të duarve ose dezinfektim. Është e nevojshme të qëndrojmë të kujdesshëm dhe të pranojmë që në muajt e ardhshëm ekziston një kërcënim i madh nga Kovid-19 në jetën dhe shoqëritë tona.

Këtë në deklaratë me shkrim e thekson koordinatorja e përhershme e Kombeve të Bashkuara në vend, Rosana Duxhak, e cila thekson se lehtësimi i disa masave nuk do të thotë që ne nuk duhet të mbrohemi, por që duhet t’i përshtatim mënyrat ku jetojmë dhe punojmë – me kujdes, vendosmëri dhe përgjegjësi, duke treguar solidaritet me të tjerët. Ne kemi obligim absolut, thekson ajo, të vazhdojmë të ndjekim udhëzimet, të cilat mundësojnë minimizimin e rreziqeve për bashkësitë tona dhe për t’iu përgjigjur në mënyrë proaktive krizës, në mënyrë që të mos vendoset barrë shtesë mbi sistemin tashmë të ngarkuar të shëndetit publik.

- Advertisement -

Sipas saj, ndikimi i Kovid-19 është shkatërrues dhe na çojnë të mendomë për mënyrën në të cilën jetojmë.

“Sistemet e shëndetit publik janë të mbingarkuar gjatë muajve të fundit dhe është provë për aftësisë tonë individuale dhe kolektive për t’u përballur me situata të vështira. Lehtësimi i masave të vendosura në të gjithë Evropën dhe Maqedoninë e Veriut, përfshirë hapjen e kufijve, janë pranuar dhe ofrojnë një dozë qetësie, por në të njëjtën kohë imponon përgjegjësi të madhe për të zbatuar mësimet e dobishme që kemi mësuar gjatë disa muajve të fundit – si individualisht ashtu edhe kolektivisht”, thotë Duxhak.

- Advertisement -

Përforcimi i sektorit shëndetësor, theksoi ai, është një nga prioritetet kryesore në Maqedoninë e Veriut, i cili duhet t’i përqendrojë përpjekjet e tij dhe të investojë shumë në kujdesin shëndetësor për të rritur gatishmërinë dhe kapacitetet për t’u përgjigjur sepse jeta e njerëzve varet nga kjo. Ajo thekson se investimi në një sistem të kujdesit shëndetësor nuk ka të bëjë vetëm me pandeminë aktuale, është një nga mënyrat për të përmirësuar cilësinë e jetës në vend dhe të sigurojë një strategji për t’iu përgjigjur goditjeve të ngjashme në të ardhmen.

Krijimi i një sistemi të fortë për administrimin e informacioneve dhe realizimin dhe vlerësimin e dobësive dhe rreziqeve, rritjen e financave shëndetësore dhe përforcimin e kujdesit parësor shëndetësor”, thotë Duxhak, janë vetëm disa nga përparësitë kryesore afatmesme në rrugën drejt një sistemi të kujdesit shëndetësor më të fortë dhe kujdesit shëndetësor universal në Maqedoninë e Veriut.

- Advertisement -

“Kriza ka shërbyer si paralajmërim i madh për boshllëqet e sistemit dhe dobësitë, si dhe pabarazinë që ekziston në shoqëritë tona – midis gjinive dhe atyre që janë margjinalizuar ekonomik ose shoqërore. Me përhapjen e virusit, kemi parë një shkallë të rritur në mënyrë të papranueshme të dhunës në familje dhe abuzimit, keqpërdorimin e fëmijëve dhe diskriminimin në rritje në shoqëri, si në vend ashtu edhe në nivel global. Aftësia për t’u ballafaquar dhe zbutur është kryesisht e përcaktuar dhe përkeqësuar nga pabarazia ekzistuese, dhe ata që lihen pas janë shpesh goditja më e fortë”, tha Duxhak.

Potencoi se që të mundet tërësisht të kuptohet ndërlikueshmëria dhe serioziteti i ndikimit nga Kovid-19 do të nevojiten vite dhe vite për hulumtime dhe analiza, ndërsa mirëkuptimi dhe zbatimi me ndikimin nuk barazohet vetëm numërimin e atyre të cilët janë të infektuar apo i kanë humbur jetët. 

- Advertisement -

Ankand me piktura për të ndihmuar fëmijët me nevoja të veçanta

Drejtuesit e shoqatës “Bashkarisht mundemi”, në një press konferencë për media të mbajtur në hapësirat e press qendrës së komunës së Gostivarit,...

4 të vdekur dhe 48 raste të reja me Covid-19

4 pacientë të prekur me virusin korona kanë ndërruar jetë në 24 orët e fundit në Maqedoninë e Veriut. Ministria e Shëndetësisë...

Platforma për barazi gjinore: Aborti është shërbim shëndetësor i domosdoshëm edhe gjatë pandemisë

Platforma e barazisë gjinore kërkon nga Ministria e Shëndetësisë që të miratojë protokolle mjekësore për zbatimin e abortit mediamentoz, për të siguruar...

Përfundon intervistimi i Agim Çekut në Speciale

Intervistimi i ish-komandantit të UÇK-së, Agim Çeku, nga Gjykata Speciale ka përfunduar. Këtë e ka konfirmuar për portalin rtv21.tv avokati i tij,...

Sri Lanka ka kthyer kontejnerë me mbeturina të palejueshme në Britani

Sri Lanka i ka kthyer kontejnerët me mbeturina në Britaninë e Madhe, për të cilët Qeveria kumtoi se janë dërguar në kundërshtim...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -