Brenda burgjeve të Koresë së Veriut: Tortura, abortet e detyruara dhe insektet në ushqim

TË FUNDIT

Ekzekutimet jashtëgjyqësore, përdhunimet, abortet e detyruara, burgjet pa gjyq, torturat, racionet e urisë që i lënë të burgosurit të uritur, disa kthehen drejt ngrënies së insekteve.
Këto janë vetëm disa nga abuzimet e zakonshme në burgjet e Koresë së Veriut dhe objektet e tjera të paraburgimit, sipas ish të burgosurve, dëshmia e të cilëve përbën bazën e një raporti të ri të publikuar nga një mbikëqyrës i të drejtave të njeriut këtë javë.

Duke përdorur intervista me qindra të mbijetuar, dëshmitarë dhe autorë të abuzimit që kanë ikur nga vendi, së bashku me dokumentet zyrtare, imazhet satelitore, analizat arkitekturore dhe modelimin dixhital të objekteve penale, OJQ-ja jofitimprurëse Korea Future ka krijuar atë që thotë se është fotografia më e detajuar e jetës brenda sistemit penal të vendit sekret.

“Qëllimi i raportit tonë është në thelb të zbulojë shkeljet e të drejtave të njeriut që kanë ndodhur brenda sistemeve penale të Koresë së Veriut. (Ai) konstaton se edhe 10 vjet pasi OKB-ja themeloi një Komisioni Hetimor, ka ende shkelje sistematike dhe të përhapura të të drejtave të njeriut, “tha Kim Jiwon, një hetues me Korea Future, i cili ka zyra në Londër, Seul dhe Hagë dhe fokusohet në çështjet e të drejtave të njeriut në Korenë e Veriut.

Krahas ndërtimit të modeleve 3D të disa prej vendeve të paraburgimit, grupi ka dokumentuar atë që beson se janë më shumë se 1000 raste të torturës dhe trajtimit mizor, çnjerëzor ose poshtërues, qindra raste të përdhunimit dhe formave të tjera të dhunës seksuale dhe më shumë se 100 raste të mohimi i së drejtës për jetë.

“Në krahasim me Gulagun Sovjetik, sistemi penal (i Koresë së Veriut) nuk është të ndalojë dhe rehabilitojë personat e dënuar nga gjykatat në mjedise të sigurta dhe humane. As qëllimi i tij nuk është të ulë recidivizmin dhe të rrisë sigurinë publike”, thuhet në raport.

“Është për të izoluar persona nga shoqëria, sjellja e të cilëve bie ndesh me mbajtjen e autoritetit të veçantë të Udhëheqësit Suprem, Kim Jong Un.”

Raporti thotë se ka identifikuar qindra pjesëmarrës aktivë që pretendon se kanë marrë pjesë në dhunë dhe po bën thirrje për hetime dhe ndjekje penale për abuzimet. Korea Future përdori dëshmitë e dëshmitarëve dhe imazhet satelitore për të hartuar 206 objekte paraburgimi, në çdo provincë të Koresë së Veriut, duke pretenduar se abuzimet kryhen personalisht nga zyrtarë të rangut të lartë sa gjeneralët kryesorë.

Ndër rastet që nënvizon janë ato të tre personave të burgosur pasi tentuan të kalonin kufirin – një krim i dënueshëm në këtë vend. Grupi pretendon se njëra ishte e detyruar të abortonte kur ishte shtatë ose tetë muajshe shtatzënë; një tjetër ushqehej me pak se 80 gramë misër në ditë, një dietë e urisë që pa peshën e tij të rënë nga 60 kilogramë në 37 kilogramë brenda një muaji dhe e detyroi atë të plotësonte dietë me kacabu dhe brejtës; një e treta u detyrua të mbante pozicione stresi deri në 17 orë në ditë për 30 ditë. Të mbijetuar të tjerë, të cilët folën për CNN, treguan se mbijetuan me ushqimin e kafshëve dhe u dobësuan skeletisht, ishin dëshmitarë të përdhunimeve dhe ishin subjekt i rrahjeve të rënda.

Korea Future shpreson se vendet e tjera do të konsiderojnë ndjekjen e çështjeve gjyqësore të brendshme kundër agjentëve të Koresë së Veriut dhe se disa nga gjetjet e saj mund të përdoren si provë. Dhe, shpreson se vendet perëndimore do të zbatojnë sanksione të synuara kundër disa prej të akuzuarve në raport.

Për shkak të izolimit të vetë-imponuar të Koresë së Veriut, i cili është bërë edhe më i rreptë që kur vendi mbylli kufijtë e tij në 2020 në përgjigje të Covid-19, CNN nuk mund të verifikojë në mënyrë të pavarur llogaritë.

Megjithatë, kushtet e përshkruara në raport janë në përputhje me gjetjet e hetimeve të fundit nga Kombet e Bashkuara, duke përfshirë një raport drejtuar Këshillit të të Drejtave të Njeriut të OKB- së këtë javë nga Raportuesja Speciale Elizabeth Salmón, e cila tha se gratë e burgosura në kampet e burgjeve politike ishin “të nënshtruara ndaj torturës dhe keqtrajtimit, punës së detyruar dhe dhunës me bazë gjinore, përfshirë dhunën seksuale nga zyrtarët shtetërorë.”

Vendi i vetmitar njihet si një nga kombet më të mbyllura dhe më represive në botë. CNN ka kërkuar koment nga Misioni i Përhershëm i Koresë së Veriut në Kombet e Bashkuara në Nju Jork për koment, por nuk është përgjigjur.

Koreja e Veriut shpesh mohon akuzat për shkelje të të drejtave të njeriut – në burgjet e saj apo gjetkë – shpesh duke pretenduar se ato janë pjesë e një fushate të orkestruar nga SHBA kundër saj. Këtë javë, menjëherë pas një takimi të OKB-së për situatën e të drejtave të njeriut në vend,

Koreja e Veriut lëshoi një deklaratë duke thënë se “dënon dhe refuzon me vendosmëri” atë që e karakterizoi si “fushatë presioni për të drejtat e njeriut të zhvilluar nga SHBA”.

“Që një vend i tillë kundërshton situatën e ‘të drejtave të njeriut’ të vendeve të tjera është me të vërtetë një tallje dhe një fyerje për vetë të drejtat e njeriut,” thuhet në deklaratë.

Duke iu referuar një stërvitjeje të përbashkët ushtarake mes SHBA-së dhe Koresë së Jugut, ajo pretendoi se SHBA po përdorte “manovrën e saj për të drejtat e njeriut si një mekanizëm për pushtimin” e Koresë së Veriut./21Media