A e dini sa larg mund të shohë syri i njeriut?

TË FUNDIT

Sipërfaqja e Tokës harkohet në një distancë prej 5 kilometra. Por mprehtësia jonë vizuale shtrihet shumë përtej horizontit. Nëse Toka do të ishte e sheshtë, ose nëse do të qëndronit në majë të një mali duke vëzhguar, ju mund të perceptoni drita të ndritshme qindra milje larg. Në një natë të errët, mund të shihni edhe një flakë qiri që largësi deri në 48 km.

Sa larg mund të shohë syri i njeriut varet nga sa grimca drite ose fotonesh lëshon një objekt i largët. Objekti më i largët i dukshëm me sy të lirë është galaktika Andromeda, e vendosur 2.6 milionë vite dritë nga Toka.

1 trilion yjet e galaktikës së bashku lëshojnë dritë të mjaftueshme për disa mijëra fotone për të goditur çdo centimetër katror të Tokës çdo sekondë; në një natë të errët, kjo është mjaft për të retinat tona.

Në vitin 1941, shkencëtari i vizionit Selig Hecht dhe kolegët e tij në Universitetin e Kolumbisë bënë atë që konsiderohet ende një matje e besueshme e “pragut absolut” të shikimit – numri minimal i fotoneve që duhet të godasin retinën tonë në mënyrë që të nxisin një ndërgjegjësim për shikimin.

Eksperimenti hetoi pragun në kushte ideale: syve të pjesëmarrësve të studimit iu dha kohë për t’u përshtatur me errësirën totale, ndezja e dritës që vepronte si stimul kishte një gjatësi (blu-jeshile) prej 510 nanometra, ndaj së cilës sytë tanë janë më të ndjeshëm dhe kjo dritë drejtohej në periferinë e retinës, e cila është më e pasur me qeliza shufra që zbulojnë dritën.

Shkencëtarët zbuluan se pjesëmarrësit e studimit të perceptonin një blic të tillë drite më shumë se gjysmën e kohës, subjekteve u nevojiteshin midis 54 dhe 148 fotone për të goditur kokën e syrit.

Bazuar në matjet e përthithjes së retinës, shkencëtarët llogaritën se një faktor prej 10 fotonesh më pak po absorbohej në të vërtetë nga qelizat e shufrës së pjesëmarrësit.

Kështu, thithja e 5 deri në 14 fotoneve, ose, ekuivalente, aktivizimi i vetëm 5 deri në 14 qelizave shufra, i tregon trurit tuaj se po shihni diçka.

“Ky është me të vërtetë një numër i vogël i ngjarjeve kimike,” përfunduan Hecht dhe kolegët e tij në punimin e tyre kryesor mbi këtë temë.

Duke marrë parasysh pragun absolut, shkëlqimin e flakës së qiririt dhe mënyrën se si zbehet një objekt i ndezur sipas katrorit të distancës larg tij, shkencëtarët e vizionit arrijnë në përfundimin se dikush mund të dallojë dritën e dobët të flakës së qiririt deri në 30 milje larg.