6 ushqime që përshpejtojnë metabolizmin dhe ju ndihmojnë të digjni yndyrën

TË FUNDIT

eksa koha kalon, është e natyrshme që sisteme të ndryshme të trupit të fillojnë të ngadalësohen, përfshirë metabolizmin. Fatkeqësisht, kjo mund të rezultojë në shtim në peshë dhe dhjam të tepërt, gjë që askush nuk e dëshiron. E vërteta është se nuk ka asnjë “pilulë magjike” që mund të ndryshojë aftësinë e trupit tuaj për të djegur dhjamin. Kjo mund të vijë vetëm nga përpjekjet tuaja në drejtim të dietës, stërvitjes dhe vetë-kujdesit.

Çfarë është metabolizmi?

Metabolizmi është procesi me të cilin trupi shndërron ushqimin në energji. Ky është një proces kompleks biokimik në të cilin kaloritë në ushqim dhe pije kombinohen me oksigjenin për të çliruar energjinë që ju nevojitet për të kryer aktivitete të ndryshme.

Disa faktorë përcaktojnë shpejtësinë e metabolizmit, ku përfshihen: Madhësia dhe përbërja e trupit – Njerëzit me më shumë muskuj djegin më shumë kalori, madje edhe në pushim. Gjinia – Burrat zakonisht kanë më pak yndyrë trupore dhe më shumë muskuj se gratë, kështu që ata djegin më shumë kalori.

Mosha – Ndërsa plakeni, përmbajtja e muskujve të trupit tenton të ulet dhe dhjami fillon të rritet, gjë që mund të ngadalësojë metabolizmin. Mund të duket e çuditshme të mendoni se disa ushqime mund të përshpejtojnë metabolizmin, por është e vërtetë. Trupi ka nevojë për disa lëndë ushqyese për të filluar proceset e djegies së dhjamit; kjo është arsyeja pse anashkalimi i vakteve mund të mos ju ndihmojë të humbni peshë.

Ushqimet e mëposhtme kanë rezultuar se ndihmojnë në përshpejtimin e metabolizmit dhe ndikojnë në humbjen e peshës:

Mishi (pa dhjam) Bishtajoret Arrorët Drithërat Ushqime Probiotike (si: kosi, kefiri, kimchi, lakra turshi etj.) Kafeina.

error: Content is protected !!