19 vjet nga Marrëveshja e Ohrit

Must Read

A ka mundësi që të mbyllen çerdhet përsëri? Ka prindër që i kanë regjistruar fëmijët, por nuk i sjellin

https://youtu.be/S4vRRkF4J4U Nëse përkeqësohet gjendja epidemiologjike, çerdhet mund të mbyllen përsëri. Drejtori i...

Shkëndija fitimtare ndaj Tottenham, Gjoka: Pavarësisht rezultatit do të fitojmë eksperiencë

https://youtu.be/HICK76-swYA Pavarësisht se si do të jetë rezultati mes Shkëndisë dhe Totenhemit,...

A ka dallime mes koalicionit LSDM-BDI?

https://youtu.be/_ZOKeia4-vU Bashkimi Demokratik për Integrim nuk heq dorë nga masa e paralajmëruar...
- Advertisement -

Para 19 viteve në ditën e sotme u nënshkrua Marrëveshja e Ohrit, me të cilën iu dha fund konfliktit disamujor në vend në vitin 2001.

Negociatat filluan në Shkup, e pastaj vazhduan në Ohër, ku përfunduan me parafimin e dokumentit më 10 gusht. Tre ditë më vonë, më 13 gusht të viti 2001 në rezidencën presidenciale në Vodno në Shkup Marrëveshjen kornizë e kanë nënshkruar presidenti i atëhershëm i shtetit, Boris Trajkovski, ish kryetari i VMRO-DPMNE-së dhe kryeministër Lubço Georgievski, kryetarët e atëhershëm të PPD-së, Imer Imeri, LSDM-së Branko Cërvenkovski dhe PDSH-së, Arbën Xhaferi.

- Advertisement -

Nënshkrime të tyre në marrëveshjen kanë vendosur edhe përfaqësuesit e posaçëm të BE-së Fransoa Leotar dhe SHBA-së, Xhejms Perdju.

Më shumë se 130 ligje, ndryshime dhe plotësime ligjore janë miratuar gjatë viteve të kaluara nga implementimi i Marrëveshjes së Ohrit, prej të cilave pjesa më e madhe – 59 janë ligje për mosdiskriminim dhe përfaqësim të drejtë, 40 janë në sferën e identitetit, kulturës, arsimit dhe decentralizimit të pushtetit.

- Advertisement -

Për implementimin e suksesshëm të marrëveshjes, u formua edhe Sekretariati për zbatimin e Marrëveshjes së Ohrit, si pjesë e Qeverisë. 

- Advertisement -
  • Tags
  • 4

A ka mundësi që të mbyllen çerdhet përsëri? Ka prindër që i kanë regjistruar fëmijët, por nuk i sjellin

https://youtu.be/S4vRRkF4J4U Nëse përkeqësohet gjendja epidemiologjike, çerdhet mund të mbyllen përsëri. Drejtori i Shtëpisë së shëndetit Shkup, Viktor...

Shkëndija fitimtare ndaj Tottenham, Gjoka: Pavarësisht rezultatit do të fitojmë eksperiencë

https://youtu.be/HICK76-swYA Pavarësisht se si do të jetë rezultati mes Shkëndisë dhe Totenhemit, ekipi tetovar do të jetë...

A ka dallime mes koalicionit LSDM-BDI?

https://youtu.be/_ZOKeia4-vU Bashkimi Demokratik për Integrim nuk heq dorë nga masa e paralajmëruar se do të suvencionohen pagat...

Sërish thirrje anti-shqiptare, dasmorët u nisën për të marrë nuse, u takuan me “Komitët”

https://youtu.be/IpVru6zhjP8 Ishin nisur për të marrë nusen, por dasmorët shqiptarë u takuan me grupin e tifozëve “Komitët”...

Ndotësit do të kapen me dron, nga 18 xhirime, kapet një ndotës

https://youtu.be/IMbCRan-vnM Patrulla ekologjike, me dron fluturon disa herë në javë për të kontrolluar se kush ndotë dhe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -