Zaevi nesër e merr mandatin për Qeverinë, Presidenti vendos edhe përkundër dilemave juridike

Must Read

ASH-AAA karton të kuq për zëvendësministrat? Abazi: S’kanë legjitimitet, do të punojnë vetëm për interesat partiake

Zëvendësministrat e rinj të propozuar nga Qeveria, nuk do të sjellin asnjë risi, por vetëm do të...

Bytyqi kundër Grubit dhe Zaevit, “Paratë publike nuk duhet të ndahen sipas përkatësisë etnike”

https://youtu.be/QVHD2o-kb-0 Propozimi i zëvendëskryeministrit të parë, Artan Grubi që të subvencionohen kompanitë...

Profesionet të ndryshme nga obligimet?! Zëvendësministrat të martën para deputetëve

https://youtu.be/KaiRwPjWwFY Në vend që të kenë fundjavë të lirë, deputetët do të...
- Advertisement -

Presidenti Stevo Pendarovski njofton se nesër do t’ia ndajë mandatin kryetarit të LSDM-së Zoran Zaev për formim të Qeverisë.

 “Zoran Zaev, në emër të koalicionit “Mundemi”, e cila ka marrë numrin më të madh të mandateve të deputetëve në Kuvend, e ka informuar presidentin Pendarovski për bisedimet me më shumë parti për sigurimin e shumicës së domosdoshme në Kuvend për zgjedhje të Qeverisë”, thonë nga Presidenca e Maqedonisë së Veriut.

- Advertisement -

Ky vendim i Presidentit vjen edhe përkundër dilemave se a mund të ndahet mandati për formim të qeverisë pa e ditur qartë se cila është shumica parlamentare.

Ajo ku bazohet Presidenti Pendarovski është neni 90 i Kushtetutës ku thuhet se Presidenti i Republikës e ka për detyrë që në afat prej dhjetë ditëve, nga dita e konstituimit të Kuvendit, mandatin për formimin e Qeverisë t’ia besojë kandidatit të partisë, përkatësisht partive që kanë shumicë në Kuvend.

- Advertisement -

Por këtu hapet dilema tjetër se kur Parlamenti quhet i konstituuar, me verifikimin e mandateve të deputetëve apo me zgjedhjen e kryeparlamentarit.

Kryesuesi i seancës konstituive, Talat Xhaferi, dje tha për TV21 se Kuvendi llogaritet i konstituuar atëherë kur është zgjedhur kryetari, pra kur është formuar shumica parlamentare, dhe kështu Presidenti mund ta japë mandatin për qeverinë.

- Advertisement -

Talat Xhaferi:“Supozojmë që më 14 (gusht) partitë politike do të dalin me deklaratë se kanë shumicë dhe atë ditë do e ndajë mandatin Presidenti…

TV21- Dhe thuhet të njoftojë kryetarin e Kuvendit…

Talat Xhaferi: “Kë do e informojë Presidenti se e ka ndarë mandatin në kontekst të nenit 110 të Rregullores së Kuvendit?! Kryetarin e Parlamentit i cili nuk ekziston?!”

Nga VMRO-DPMNE janë të qëndrimit se Kuvendi ende nuk është konstituuar plotësisht.

 “Kryesuesi, z. Xhaferi, menjëherë pas pikës për verifikim të mandateve e ndërpreu seancën konstituive, praktikisht tani siç qëndrojnë punët, ne kemi Kuvend jo plotësisht të konstituuar, pa kryetar të Kuvendit, që është pjesë e marrëveshjes politike. Ashtu ka qenë edhe në të kaluarën, dhe nëse e përmbledhim qëndrimin shkurtimisht, në këtë moment Kuvendi i Maqedonisë nuk është i konstituuar plotësisht”, tha Dimçe Arsovski, zëdhënës i VMRO-DPMNE-së.

Kryeparlamentari në largim Xhaferi dje tha se do të ishte veprim antikushtetues nëse Presidenti e ndan mandatin, pa u zgjedhur kryetari i ri. Paralajmëroi po ashtu se ka rrezik që institucionet të hyjnë në krizë kushtetuese-institucionale sepse Presidenti nuk ka kë ta informojë.

- Advertisement -

ASH-AAA karton të kuq për zëvendësministrat? Abazi: S’kanë legjitimitet, do të punojnë vetëm për interesat partiake

Zëvendësministrat e rinj të propozuar nga Qeveria, nuk do të sjellin asnjë risi, por vetëm do të punojnë për interesat e tyre...

Bytyqi kundër Grubit dhe Zaevit, “Paratë publike nuk duhet të ndahen sipas përkatësisë etnike”

https://youtu.be/QVHD2o-kb-0 Propozimi i zëvendëskryeministrit të parë, Artan Grubi që të subvencionohen kompanitë private të cilat do të...

Profesionet të ndryshme nga obligimet?! Zëvendësministrat të martën para deputetëve

https://youtu.be/KaiRwPjWwFY Në vend që të kenë fundjavë të lirë, deputetët do të duhet t’i lexojnë biografitë dhe...

MPB “ruan” ish-ministren Jankullovska, Gruevski në Budapest, bashkëpunëtorët e tij më të afërt në burg

https://youtu.be/I-GFz2nm33w Përditshmëri e banorëve të rrugës “Dimçe Mirçev” numër 20, janë makinat policore, sepse vetëm 10 metra...

Jo të gjitha shkollat kanë kompjuterë dhe internet

https://youtu.be/l-Cg1Gf5xHo Ministria e Arsimit dhe Shkencës po informon drejtorët e shkollave fillore dhe të mesme për llojin...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -