Vendi e ndërmerr kryesimin me CEFTA-n

TË FUNDIT

Osmani jep mbështetje për grafën etnike në letërnjoftime

Edhe Bujar Osmani nga BDI ka shprehur përkrahje për grafën etnike në letërnjoftime. Në ClickPlus deklaroi se mungesa e një...

Nuk përjashtohet mundësia për bashkëpunim LSDM-BDI në zgjedhjet lokale, tha Osmani

Përvojat nga zgjedhjet paraprake dhe fakti se kemi një mandat të dytë qeverisës, janë një argument i mjaftueshëm që...

ASH-ja nuk është e përgatitur të jetë në Qeveri, tha Osmani në Click Plus

Duke folur për Alternativën dhe gatishmërinë e BDI-së që të bashkëqeverisë me të, Bujar Osmani në ClickPlus ka folur...

Alternativa në Qeveri? Osmani: Jemi të gatshëm nëse e pranon programin

Paralajmërimet e liderit të Lëvizjes Besa, Bilall Kasami se po negociohet me dy deputetë të opozitës për të rritur...

Në BDI ka njerëz që kanë ambicie personale, tha Bujar Osmani në Click Plus

Zhvillimet e fundit në BDI dhe përplasjet mes eksponentëve, i ka komentuar Bujar Osmani në Click Plus. Ai e...

Republika e Maqedonisë së Veriut sivjet do të kryesojë me Marrëveshjen e Evropës Qendrore për tregti të lirë (CEFTA). Sot ambasadori i Bashkimit Evropian, Dejvid Gir dhe ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi, do t’i prezentojnë prioritetet për vitin 2021 për CEFTA-n nën kryesimin e vendit.

Ndërmarrja udhëheqjes në zbatimin e aktiviteteve prioritare planifikohet të bëhet përmes zbatimit të Planit veprues në Tregun e përbashkët rajonal (TPR) 2021-2021, i miratuar gjatë Samitit në Sofje në nëntor të vitit 2020 dhe i mbështetur nga Komisioni Evropian.

Qëllimet kryesore të kryesimit të Maqedonisë së Veriut janë mbështetja e rimëkëmbjes ekonomike pas krizës me KOVID-19, tërheqja e investimeve dhe tregtia e rritur në rajon dhe prosperiteti më i mirë i qytetarëve në Ballkanin Perëndimor. Kjo do të arrihet përmes lehtësimit të tregtisë me mallra dhe shërbime dhe me krijimin e një rajoni pa masa dhe pengesa që e pengojnë tregtinë.

Ky proces lidhet me fushën ekonomike rajonale të iniciuar në kuadër të Procesit të Berlinit dhe është pjesë përbërëse e Planit Ekonomik Investues (PEI) të Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor. PEI i vë theks ndërtimit të tregut të përbashkët rajonal si mënyrë për rritjen e konkurrencës në Ballkanin Perëndimor. Tregu i përbashkët rajonal paraqet një hap më parë drejt integrimit më të ngushtë të Ballkani Perëndimor me tregun e vetëm të Bashkimit Evropian që para inkuadrimit formal.

TË NGJAJSHME