Array

Vazhdojnë investimet për zhvillimin e Sistemit të Transmisionit

Must Read

Cipras: Micotakis duhet t’u kërkojë falje grekëve që i mashtroi dhe i mbushi me gënjeshtra, urrejtje dhe ndarje për Marrëveshjen e Prespës

Kur e zgjidhëm problemin me  fqinjët verior, zgjodhën  ta ngrejnë vendin në këmbë,  ndërsa tani kryeministri i...

Gjenden 28 emigrantë në dy lokacione në Kumanovë

Ministria e Punëve të Brendshme, informoi se sot herët në mëngjes, në aksione të ndara në fshatrat...

Under nga Roma tranferohet në Leicester

Skuadra angleze po përforcojnë radhët e tyre për sezonin e ri. Leicester City...
- Advertisement -

Të premten është vënë gurthemeli me rastin e nisjes së implementimit të projekteve në kuadër të “Programit IV dhe V” për zhvillimin e infrastrukturës së transmetimit të energjisë elektrike në Kosovë.
Gurthemelin e kanë vënë ministri për Zhvillim Ekonomik i Republikës së Kosovës, Blerand Stavileci, Ambasadorja e RF të Gjermanisë, Angelika Viets, zv.drejtori për bashkëpunim nga Zyra e BE në Kosovë, Libor Chlad, Drejtori për EJL dhe Turqi në KfË, Christoph Tiskens dhe Kryeshefi Ekzekutiv i KOSTT, Naim Bejtullahu.

Më konkretisht, në Nënstacionin Ferizaj 2 do të instalohet Autotransformatori i dytë ATR2, me kapacitet transformues prej 300 MVA (megavolt amper) si dhe instalimi i pajisjeve të tensionit të lartë për fushat transformatorike 400 kV dhe 110 kV.

- Advertisement -

Zbatimi i këtij projekti do të ndikoj në:

• plotësimin e kriterit të sigurisë N-1 i cili përbën një nga parakushtet kryesore teknike për anëtarësim në ENTSO-E (Rrjeti i OST-ve Evropiane për energji elektrike/European Netëork Transmission System Operators-Electricity).

- Advertisement -

• ngritjen e kapacitetit të përgjithshëm transformues të rrjetit transmetues të Republikës së Kosovës për 300 MVA

• rritjen e rrjedhave të fuqisë nga niveli 400 kV në atë 110 kV në NS Ferizaj 2, duke shkarkuar ndjeshëm ngarkesën në auto-transformatorët e NS Kosova A dhe NS Prishtina 4

- Advertisement -

• ngritja e sigurisë dhe besueshmërisë së furnizimit me energji elektrike nga aspekti i transmisionit

Ky projekt është pjesë e Projektit “Përmirësimi i Rrjetit të Transmisionit, Programi IV dhe V i Sektorit” i cili parasheh implementimin e 10 projekteve që mundësohen përmes kredisë komerciale afatgjate që KOSTT sh.a e ka siguruar nga Banka Gjermane për Zhvillim (KfË) me kushte kredituese të buta në vlerë prej € 23,5 milion nga e cila € 15,5 milion me periudhë kthyese prej 15 viteve dhe €8 milion me periudhë kthyese prej 40 viteve, si dhe financimin shtesë në formë granti nga Komisioni Evropian në vlerë prej € 7.35 milion përmes programit IPA.

- Advertisement -

Cipras: Micotakis duhet t’u kërkojë falje grekëve që i mashtroi dhe i mbushi me gënjeshtra, urrejtje dhe ndarje për Marrëveshjen e Prespës

Kur e zgjidhëm problemin me  fqinjët verior, zgjodhën  ta ngrejnë vendin në këmbë,  ndërsa tani kryeministri i Maqedonisë së Veriut i lavdëroi...

Gjenden 28 emigrantë në dy lokacione në Kumanovë

Ministria e Punëve të Brendshme, informoi se sot herët në mëngjes, në aksione të ndara në fshatrat Vaksincë dhe Llojan të Kumanovës...

Under nga Roma tranferohet në Leicester

Skuadra angleze po përforcojnë radhët e tyre për sezonin e ri. Leicester City kanë konfirmuar transferimin e talentit...

Nesër merret vendim për qëndrimin ditor në shkolla

Komisioni për Sëmundje Ngjitëse nesër në mëngjesin do të takohet që ta shqyrtojë mundësinë për vendosjen e qëndrimit ditor në shkolla, ndërsa...

Në Moskë më shumë se 60.000 vullnetarë për vaksinën ruse

Më shumë se 60.000 njerëz  u paraqitën vullnetarisht të marrin pjesë në testimin e vaksinës ruse kundër Kovid-19 në Moskë, deklaroi sot...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -