Variant i ri shqetësues mori emrin “Omicron”

TË FUNDIT

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka deklaruar një variant të ri të koronavirusit si “shqetësues” dhe e ka quajtur Omicron.

Sipas OBSH-së, ai kishte një numër të madh mutacionesh dhe provat e hershme sugjeruan një rrezik të shtuar të riinfeksionit.

Ai u raportua për herë të parë në OBSH nga Afrika e Jugut më 24 nëntor dhe është identifikuar gjithashtu në Botsvanë, Belgjikë, Hong Kong dhe Izrael.

Një numër vendesh anembanë botës tani kanë vendosur të ndalojnë ose kufizojnë udhëtimet drejt dhe nga Afrika Jugore.

Brazili dhe Australia gjithashtu futën kufizime të udhëtimit.

Të premten, OBSH tha se numri i rasteve të këtij varianti, i quajtur fillimisht B.1.1.529, dukej se po rritej pothuajse në të gjitha provincat e Afrikës së Jugut. OBSH tha se do të duheshin disa javë për të kuptuar ndikimin e variantit të ri, pasi shkencëtarët punuan për të përcaktuar se sa i transmetueshëm ishte.

Por profesori James Naismith, një biolog nga Universiteti i Oksfordit, shtoi “Është një lajm i keq, por nuk është fundi i botës”.

Ai tha se mutacionet në variant sugjeruan se ai mund të përhapet më shpejt por transmetueshmëria “nuk është aq e thjeshtë sa ‘ky aminoacid e bën këtë’” dhe u përcaktua nga mënyra se si funksionuan mutacionet së bashku.

Vetëm rreth 24% e popullsisë së Afrikës së Jugut është plotësisht e vaksinuar, gjë që mund të nxisë një përhapje të shpejtë të rasteve atje./21Media