UNHCR: Pandemia me COVID-19 ka përkeqësuar vuajtjet e refugjatëve

Must Read

Për 24 orë, 155 të arrestuar gjatë orës policore

Në 24 orët e para nga kthimi i masave rigoroze, janë regjistruar  481 shkelje  te personat të...

Dymbëdhjetë shkelje të orës policore në rajonin e Tetovës

Nga ora 7.00 të premten e deri në orën 7.00 të mëngjesit të sotëm SPB Tetovë shënon...

Ohri i stërmbushur me turistë! Mund të jetë një vatër e re e koronavirusit

https://youtu.be/4fXK1Ea2SX0 Pa zhurmë e pa trafik, Shkupin e lam në orë policore...
- Advertisement -

Pandemia e koronavirusit i përkeqësoi vuajtjet e njerëzve që ikin nga lufta, konflikti dhe persekutimi, dhe derisa vendet po përpiqen ta mbrojnë popullsinë dhe ekonomitë e tyre, atyre është duke ju kanosur rrezik për normat themelore për refugjatët dhe të drejtat e njeriut, bën të ditur UNHCR-ja.

“Parimet kryesore për mbrojtjen e refugjatëve janë duke u testuar, por edhe i njerëzve të detyruar për të shmangur konflikte dhe persekutime nuk duhet t’i privojë ata nga siguria dhe mbrojtja nën pretekstin e reagimit ndaj virusit dhe nuk duhet të jenë pasojë e një reagimi të tillë”, tha Filipo Grandi, komisionar i lartë i KB-së për refugjatët.

“Shëndeti publik dhe mbrojtja e refugjatëve nuk e përjashtojnë njëra-tjetrën”, shtoi ai, duke precizuar se ligjet e njohura prej kohësh për refugjatët duhet të respektohen në situata kur qeveritë marrin masa të rrepta për ta mbrojtur shëndetin publik, përfshirë masat e marra në kufi.

UNHCR vlerëson se 167 vende deri më tani i kanë mbyllur plotësisht ose pjesërisht kufijtë e tyre për ta parandaluar përhapjen e virusit, me ç’rast të paktën 57 vend nuk bëjnë përjashtim kur bëhet fjalë për azilkërkuesit.

Përderisa luftërat dhe dhuna vazhdojnë në shumë pjesë të botës, masat e tilla e pezullojnë të drejtën e njerëzve për të kërkuar azil. Ata që kërkojnë siguri dhe strehim u mohohen kufijtë në tokë ose det dhe kthehen ose shpërngulen në vendet e tjera ku ekziston një kërcënim serioz për jetën ose lirinë e tyre.

UNHCR u bën thirrje shteteve të menaxhojnë me kufizimet kufitare në një mënyrë që gjithashtu do ta sigurojnë pajtueshmërinë me të drejtat ndërkombëtare të njeriut dhe standardet e mbrojtjes së refugjatëve, përfshirë këtu përmes karantinës dhe kontrollit shëndetësor./MIA

- Advertisement -

Latest News

Dymbëdhjetë shkelje të orës policore në rajonin e Tetovës

Nga ora 7.00 të premten e deri në orën 7.00 të mëngjesit të sotëm SPB Tetovë shënon 12 raste të mosrespektimit të...

Ohri i stërmbushur me turistë! Mund të jetë një vatër e re e koronavirusit

https://youtu.be/4fXK1Ea2SX0 Pa zhurmë e pa trafik, Shkupin e lam në orë policore dhe shkuam në Ohër.

Tetova në karantinë me 12 raste të reja! Bujqit punojnë në ara por s’dinë a mund t’i shesin produktet

https://youtu.be/aTDMQbY_a8U Në qytetin e Tetovës deri më tani ka 12 raste të reja me Covid 19 nga...

180 raste të reja dhe 2 viktima nga Covid-19! Filipçe: Vala e të infektuarve do të qëndrojë shumë shkurt

https://youtu.be/08d-Th_C48s 180 raste të reja me Covid-19 janë regjistruar gjatë 24 orëve të fundit në vend. 3...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -