Spitali i Tetovës me Rregullore – ndalon çdo formë dokumentimi digjital të pacientëve! (DOKUMENT)

TË FUNDIT

Pas skandalit në një repart të Gjinekologjisë së Tetovës, Spitali i Tetovës ka vendosur rregullore të punës dhe sjelljes etike për punëtorët, transmeton TV21.

Kjo rregullore, përqëndrohet në mënyrën e sjelljes dhe trajtimit të pacientëve nga të punësuarit dhe mosekspozimin e tyre, në asnjë rrjet social.

Regullorja, mes tjerash thotë kështu:

-Mos nxjerrni informacione private dhe sekretet e pacientëve. Këtu përfshihen gjendja shëndetësore, fizike dhe emocionale e pacientëve. Historia e pacientit duhet të mbetet sekret profesional mes mjekut dhe pacientit. Thyerja e kësaj rregulle, dënohet edhe me ligjet e Maqedonisë së Veriut.
-Mos jepni informacione mjekësore dhe këshilla profesionale në rrjetet sociale, duke u bazuar në historinë e ndonjë pacienti që është drejtuar tek ju për ndihmë. Mos i merrni shembuj pacientët tuaj për të treguar ndonjë sëmundje dhe shërimin e saj. Këshillat mjekësore duhet të jepen në ambulantë, repart apo edhe bisedë diskrete me pacientin. Deklaratat për media dhe rrjetet sociale duhet të jepen pas diskutimit të nevojës me autoritetet e spitalit.
-Mos publikoni fotografi, video dhe materiale nga puna e përditshme në ambulantë, sallë operacioni, zyre apo reparti. Ligji për mbrojtjen shëndetësore i garanton privatësi të plotë pacientit dhe qytetarëve. Rreptësisht ndalohet që të nxjerren fotografi pas, gjatë apo para ndërhyrjes apo kontrollës me pacientët.
-Mos publikoni fotografi kolektive nga mbledhjet, takimet me kolegët për të diskutuar punën e repartit apo edhe takimet me pacientët. Gjithashtu, ndalohet publikimi i fotografive dhe pamjeve nga hapësirat e Spitalit klinik Tetovë.
-Përmbahuni në komentimin e temave aktuale, shoqërore, politike. Përmbahuni nga konfliktet, grindjet dhe polemikat në rrjetet sociale të ndjeshme siç janë temat me dallime fetare, racore, politike dhe shoqërore të çdo llojit. Pacientët tuaj janë të të gjithë llojeve, dhe secili mbështet një besim, kauzë apo ideologji. Ju duhet të jeni gjithëpërfshirës, duke respektuar dallimet e të gjithëve. Debatet kontraverze bëjnë që ju të shiheni si person joprofesional dhe kontravers.
-Shpërndarja e lajmeve jo të sigurta ndikon keq në reputacionin tuaj si mjek/personel mjekësor. Shpërndarja e informacioneve jo të sakta në rrjetet sociale mund të ndikoj edhe më shumë në shpërndarjen tek pacientët. Besimi ndaj mjekut është i madh dhe kjo mund të ndikojë që pacientët tuaj të besojnë më lehtë gënjeshtrën.
-Mos i përdorni rrjetet tuaja sociale për të promovuar shërbime apo produkte mjekësore komerciale. Ashtu siç duhet të jetë sipas profesionalizmit, pacientët duhet t’i shëroni me barërat më të mirë gjatë shërbimit tuaj. Mos ju ofroni, reklamoni dhe sugjeroni pacientëve dhe shoqërisë suaj produkte që ju keni marrëveshje bashkëpunimi.

-Publikimi i storieve të suksesit gjatë punës tuaj duhet të kalojë filtrin e profesionistëve që janë të punësuar në spital. Gjithashtu, asnjëherë mos publikoni fotografi dhe video pamje nga pacientët, nëse nuk e keni të siguruar deklaratën e shkruar nga pacienti. Pajtueshmëria verbale nga pacienti nuk është leje për publikim pasi e njejta nuk mund të dëshmohet.
-Përmbahuni nga kritikat, humori dhe përqeshja e kolegëve tuaj gjatë orarit të punës dhe nëpër rrjetet sociale. Kjo tregon se mjekët kanë humbur respektin për kolegët dhe pasqyron prishjen e unitetit dhe bashkëpunimit ndërkolegial.
-Mos publikoni fotografi të pahijshme gjatë festave. Kjo ndikon në prishjen e reputacionit tuaj dhe të spitalit, si punëdhënësit tuaj.
-Sugjerohet që postimet në rrjetet sociale të jenë të kufizuara vetëm me shoqërinë tuaj të ngusht (friends/jo public), të cilët nuk i keqpërdorin postimet e fotografive, mendimeve dhe qëndrimeve tuaja. Kujdes kë pranoni si shok, miq apo followers në rrjetet sociale.