Array

Shqipëria e gatshme ti shpallë 'luftë' informalitetit në ekonomi

Must Read

Mungesa e mjeteve teknike në shkolla, Carovska e rëndësishme është që të filloj viti shkollor

Analizat e bëra nga Sindikata e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës (SBASHK) tregojnë se një pjesë e madhe...

Në Zelandë të Re janë zbutur masat kundër virusit korona

Në Zelandë të Re janë zbutur masa të caktuara kundër virusit korona, pasi u ul numri i...

Dënime më të rrepta për Gruevskin dhe Janakieskin, kërkon prokurorja Fetai në lëndën “Dhuna në Qendër”

Për nxitësit e dhunës para Komunës së Qendrës Nikolla Gruevski dhe Mile Janakieski, gjykata duhet të jetë...
- Advertisement -

Qeveria shqiptare është më se e vendosur që më 1 shtator t’i shpallë “luftë” informalitetit në ekonomi. Gjatë një bilanci që bëri sot, ministri i Financave Shkëlqim Cani tha se në Shqipëri 50 për qind e bizneseve veprojnë në të zezë, pa paguar taksa dhe pa u regjistruar. Kjo përkthehet në më pak të ardhura në buxhet, duke penguar më tej edhe zhvillimin ekonomik të vendit dhe mirëqenien e qytetarëve.

Ministri Cani shpjegoi se janë tri faza të komunikimit me biznesin: si fillim vendoset gjobë 50 mijë lekë nëse biznesi rezulton pa regjistrim; në fazën e dytë konfiskohet malli apo materialet; në fazën e tretë nis ndjekja penale.

- Advertisement -

“Ne shpallëm 1 shtatorin si ditën kur ka filluar në mënyrën e vet më komplekse. Deri tani janë kontaktuar 45 mijë biznese, në dijeninë tuaj janë 100 mijë bizneset aktive; 1/3 e biznesit është e pafiskalizuar; informalitetin ne e çmojmë që është në nivelin e 50 %. Pra duket që kjo shifër pothuajse po qëndron statike. Ne do të kërkojmë zbatimin e ligjit; nëse ligji thotë se nëse për herë të parë konstatohesh se je pa kupon do të gjobitesh me 50 mijë lekë; herën e dytë shtohet elementi i konfiskimit; herën e tretë kemi ndjekje penale”, tha ministri Can i ndërsa shpjegoji se si do të veprojë operacioni i nisur nga Qeveria.

Ministri tha se fushata kundër informalitetit në dukje është e ngjashme më atë të energjisë, por ka veçoritë e veta. Ky aksion do të përfshijë të gjitha bizneset të mëdhenj e të vegjël por edhe profesionet e lira.

- Advertisement -

“Ky është një program që ngjason me atë të energjisë, por është ndryshe nga ai për arsye se ka veçorinë e vet; kur flasim për biznes atje flasim për popullsi dhe biznesi për bazë ka vetëdeklarimin; nuk e harrojmë që është vetëdeklarimi. Kjo nuk do të fokusohet në një tip biznesi; por në të gjitha llojet e biznesit; po fillimin e ka me biznesin e madh dhe epiqendrën. Ju thashë që do preken që të gjithë, por do të jenë mbi bazë rrisku, nuk mund ti prekësh njëherësh dhe të gjithë njëherësh; por kuptohet faza-faza dhe ato që janë më me rrisk ne do ti trajtojmë më herët; mund të përmend karburantet; duhanin; tek kjo pjesë do jenë edhe profesionet e lira, përqendruar dhe në këto;do të jetë edhe biznesi i vogël. Formulari do jetë i thjeshtë; je i regjistruar apo jo; i ke të regjistruar apo jo punonjësit; ke apo s’ke kasë; lëshon apo jo kupon tatimor; i afishon apo jo çmimet; dhe kanë edhe një pistoletë (disa biznese) ku verifikojnë pullën e akcizës është false apo është e vërtetë,” tha më tej ministri Cani.

Qeveria pret që nga kjo fushatë kundër informalitetit të rris të ardhurat në shtet me një vlerë prej 330 milionë dollarësh; ose 44 miliardë lekë; para të cilat, siç tha Cani, do të ndihmojnë në rritjen e pagave dhe pensioneve si dhe në uljen e borxhit publik. Mes të tjerash ministri i Financave garantoi se në vitin 2016 nuk do të ketë rritje taksash.
“Kjo fushatë, nuk është ndonjë sekret që natyrshëm do të synojë edhe rritjen e të ardhurave, ka dhe përllogaritje se sa do jetë;pra kemi një shifër të përafërt se sa gjykohet që do të jetë kjo e ardhur; 330 milionë dollarë ose afërsisht 40 miliardë lekë. Me rritjen e të ardhurave ne synojmë që do të na ndihmojë në disa drejtime; qëllimi final është ulja e nivelit të taksave; ulja e nivelit të borxhit publik; dhe investime sidomos të aspektit të shëndetësisë dhe të arsimit etj, por kjo do të krijojë mundësi edhe për rritjen e pagave dhe të pensioneve. Për 2016-ën me siguri matematikore përveç ndonjë rregullimi të vogël që është i pallogaritshëm, pra përgjigja ime është; asnjë rritje taksash”, garantoi ministri për vitin 2016.

- Advertisement -

Mungesa e mjeteve teknike në shkolla, Carovska e rëndësishme është që të filloj viti shkollor

Analizat e bëra nga Sindikata e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës (SBASHK) tregojnë se një pjesë e madhe e shkollave nuk kanë siguruar...

Në Zelandë të Re janë zbutur masat kundër virusit korona

Në Zelandë të Re janë zbutur masa të caktuara kundër virusit korona, pasi u ul numri i të sapoinfektuarve, kështu që prej...

Dënime më të rrepta për Gruevskin dhe Janakieskin, kërkon prokurorja Fetai në lëndën “Dhuna në Qendër”

Për nxitësit e dhunës para Komunës së Qendrës Nikolla Gruevski dhe Mile Janakieski, gjykata duhet të jetë më e rreptë për të...

Karakaçakov: Bullgaria nuk është kundër, por mendon se nuk është koha për konferencë ndërqeveritare

Bullgaria nuk do të kundërshtojë, por do të thotë se nuk është koha që të caktohet datë për mbajtjen e konferencës së...

Ish deputetja e VMRO-DPMNE-së Rangellova lirohet nga akuza, Fatime Fetai tërheqë padinë

Në fjalët përfundimtare, prokurorja Fatime Fetai ka tërhequr akuzën kundër Daniella Rangellova-ish deputete e VMRO-DPMNE-së për rastin “Dhuna në Qendër”. Përveç për...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -