Rritje e numrit të popullatës aktive, burrat edhe më tej më dominues se gratë

Must Read

A ka mundësi që të mbyllen çerdhet përsëri? Ka prindër që i kanë regjistruar fëmijët, por nuk i sjellin

https://youtu.be/S4vRRkF4J4U Nëse përkeqësohet gjendja epidemiologjike, çerdhet mund të mbyllen përsëri. Drejtori i...

Shkëndija fitimtare ndaj Tottenham, Gjoka: Pavarësisht rezultatit do të fitojmë eksperiencë

https://youtu.be/HICK76-swYA Pavarësisht se si do të jetë rezultati mes Shkëndisë dhe Totenhemit,...

A ka dallime mes koalicionit LSDM-BDI?

https://youtu.be/_ZOKeia4-vU Bashkimi Demokratik për Integrim nuk heq dorë nga masa e paralajmëruar...
- Advertisement -

Rritje e popullatës aktive  në vend shënohet  në periudhën e fundit prej 10 viteve. Statistika tregon se vitin e kaluar ka pasur 964.014 qytetarë të aftë për punë që është për 35.239 më shumë në krahasim me vitin 2009.

Pjesa më e madhe  janë të punësuar në industrinë purpunuese, tregti me shumicë dhe pakicë, bujqësi dhe ndërtimtari. Pothuajse në të gjitha sektoret  në tre vitet e fundit ka rritje të numrit të të punësuarve, përveç në bujqësi.

- Advertisement -

Edhe më tutje burrat janë më të shumtë në vendet e punës në krahasim me gratë,  edhe pse shënohet rritje e shkallës së punësimit edhe te gratë prej 8,7 për qind pikë. Enti shtetëror për statistikë në publikimin  “Maqedonia e Veriut në shifra” publikon se  vitin e kaluar  në vend ka pasur 477.437 burra të punësuar  në krahasim me  320.214 gra që do të thotë se  për mbi 150 mijë është më i vogël numri i  grave të punësuara në krahasim me burrat. edhe pse për sa i përket arsimit, veçanërisht të lartë, në nivelin e njëjtë janë si burrat ashtu edhe gratë.

Të dhënat statistikore tregojnë se në vend vitin e kaluar janë evidentuar edhe 166.363 persona të papunë prej të cilëve   më të shumtë janë ato  të cilët shumë vite kërkojnë punë.  Të tillë janë 78.388 persona. Megjithatë, kjo shifër është më e vogël në krahasim me vitin 2009 kur ka pasur 190.768 persona të papunë  të cilët kohë të gjatë kanë kërkuar punë.

- Advertisement -

Shkalla e personave të papunë kohë të gjatë në vitin 2019 ishte 13.1 për qind dhe në krahasim me vitin 2009 shënon zvogëlim prej 13,2 për qind pikë, citohet në publikim.

Shumica e të punësuarve janë të moshës prej 35-39 vjet,  ndërsa përqindje më e madhe e personave të papunë janë të moshës prej 25-29 vjet.

- Advertisement -

A ka mundësi që të mbyllen çerdhet përsëri? Ka prindër që i kanë regjistruar fëmijët, por nuk i sjellin

https://youtu.be/S4vRRkF4J4U Nëse përkeqësohet gjendja epidemiologjike, çerdhet mund të mbyllen përsëri. Drejtori i Shtëpisë së shëndetit Shkup, Viktor...

Shkëndija fitimtare ndaj Tottenham, Gjoka: Pavarësisht rezultatit do të fitojmë eksperiencë

https://youtu.be/HICK76-swYA Pavarësisht se si do të jetë rezultati mes Shkëndisë dhe Totenhemit, ekipi tetovar do të jetë...

A ka dallime mes koalicionit LSDM-BDI?

https://youtu.be/_ZOKeia4-vU Bashkimi Demokratik për Integrim nuk heq dorë nga masa e paralajmëruar se do të suvencionohen pagat...

Sërish thirrje anti-shqiptare, dasmorët u nisën për të marrë nuse, u takuan me “Komitët”

https://youtu.be/IpVru6zhjP8 Ishin nisur për të marrë nusen, por dasmorët shqiptarë u takuan me grupin e tifozëve “Komitët”...

Ndotësit do të kapen me dron, nga 18 xhirime, kapet një ndotës

https://youtu.be/IMbCRan-vnM Patrulla ekologjike, me dron fluturon disa herë në javë për të kontrolluar se kush ndotë dhe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -