OBSH: Evropa është në vendin e parë në botë sipas konsumit të alkoolit

TË FUNDIT

Evropa renditet e para në botë sipas konsumit të alkoolit, e cila është një nga shkaqet kryesore të problemeve shëndetësore dhe vdekjes së parakohshme, ndërsa këtë ngarkesë kryesisht e mbajnë njerëz të moshës së aftë për punë, deklaruan ekspertët në raportin “Formimi i çmimeve të pijeve alkoolike në rajonin evropian të Organizatës Botërore të Shëndetit”.

Në hulumtimin mbi parandalimin dhe kontrollin e sëmundjeve jo ngjitëse dhe luftën kundër tyre, analizon ndikimin e politikës së çmimeve në vëllimin e konsumit të alkoolit në vendet e rajonit evropian të OBSH.

“Alkooli është një nga shkaqet kryesore të problemeve shëndetësore, invaliditetit dhe vdekjes së parakohshme”, thuhet në studimin, duke përmendur se rajoni i Evropës është lider në konsumin e alkoolit.

Alkooli është shkaku kryesor i vdekjes në çdo të katërtin person midis moshës 25 dhe 29 vjeç dhe është faktor kryesor rreziku për njerëzit midis moshës 15 dhe 49 vjeç.

Sipas autorëve, ky problem shëndetësor duhet të zgjidhet urgjentisht.

Ai pengon zhvillimin ekonomik dhe krijon barrë shtesë financiare për shoqërinë. Ndikimi në sistemin e kujdesit shëndetësor dhe në sistemin e së drejtës penale shpesh tejkalon përfitimet e taksave të alkoolit, thuhet në studim.

Pritjet nuk janë shumë optimiste: nuk pritet ndonjë ndryshim në treguesit e përgjithshëm që lidhen me përdorimin e alkoolit në Evropë, të paktën në 10 vitet e ardhshme.

Megjithatë, shtetet ende kanë në dispozicion disa mekanizma efektiv rregullatorë në këtë fushë, thuhet në raport./MIA