Array

Mogherini publikon detajet e marrëveshjes për telekomin Kosovë – Serbi

Must Read

Për një ditë policia ka dënuar 643 qytetarë për maska

Gjatë ditës së djeshme (27 / 28.09.2020) në territorin e Republikws sw Maqedonisë sw Veriut lidhur me...

Në Kosovë ndihmë pa pagesë për mësues dhe nxënës

Për të ndihmuar mësimin nga distanca KALLXO.com ka lansuar platëformën e asistencës online për mësues dhe nxënësit.

Osmani në Bruksel në takime me përfaqësues të lartë të institucioneve të BE-së

Shkup, 28 shtator – Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani që sot ndodhet për vizitë dyditore...
- Advertisement -

​Sipas marrëveshjes, Kosovës do t’i jepet kodi i saj telefonik sipas parimeve dhe standardeve të ITU-së.

Në marrëveshjen e arritur, Austria do të kërkojë për Kosovën kodin telefonik që, sipas planit, do të duhet të përfundojë deri më 15 janar të 2016-ës, pas publikimit të njoftimit nga ITU-ja, raporton KTV.
“Strategjia e re do të përpilohet nga ARKEP-i, përfshirë edhe planin e ri numerik dhe nën prefiksin e ri. ARKEP-i do të garantojë që të mos ketë hapësira mes palëve të planit numerik mobil dhe fiks. Strategjia do të sigurojë që ky prefiks të përdoret nga të gjithë operatorët në Kosovë”, thuhet në planin e realizimit të marrëveshjes, që duhet të përfundojë deri më 1 korrik 2017.

- Advertisement -

Me marrëveshje, operatorët do të ulin shpenzimet për shërbimet e tyre fikse dhe mobile për banorët, në përputhje me praktikat e BE-së, proces që duhet të ndodhë deri më 1 prill 2016.

Kjo detyron të dy rregullatorët që të inkurajojnë operatorët e tyre, të cilët gjithashtu duhet të nënshkruajnë marrëveshje për të mos ndërhyrë valët e operatorëve të njërës palë te tjera, nga e cila Vala ka pasur shumë humbje.

- Advertisement -

“Institucionet tjera përgjegjëse do të duhej po ashtu të përfshihen. Procedurat e përmendura lart do të lënë mjaft hapësirë për sigurimin e multipleksit për transmetuesit ekzistues për popullatën serbe. Sa i përket telefonisë fikse, një licencë e plotë për shërbimet e telekomunikimit fiks do të lëshohet nga kompania e re e telefonisë mobile, për ndonjë kompani serbe të regjistruar në përputhje me kornizën rregulluese kosovare. Infrastruktura aktuale e telefonisë fikse do të duhet të mirëmbahet rregullisht, derisa licenca të jetë e garantuar.

Sa i përket kompanisë së re të telefonisë që, sipas planit, duhet të formohet deri më 31 gusht të 2016-ës, do të bëhet duke u bazuar në ligjet e Kosovës.

- Advertisement -

“Është arritur pajtimi që të ekzistojë një kompani e re, vartëse e kompanisë serbe, që do të aplikojë për të dyja licencat, atë të telefonisë fikse dhe mobile. Afati i fundit për kompaninë që të pajiste me licencë biznesore në përputhje me kornizën ligjore kosovare, e që do t’i dërgohet edhe ndërmjetësuesit, BE-së, është 1 janari 2016 dhe do të hyjë në fuqi vetëm kur t’i dorëzohet operatorit. Ndërmjetësuesi, BE-ja, do t’ia dorëzojë këtë operatorit kur Kosova të sigurojë tashmë prefiksin digjital treshifror nga ITU-ja”, thuhet në plan.

BE-ja do të lehtësojë transferimin e aseteve të telefonisë fikse, që do të përdoren nga kompania e re, si dhe ato që aktualisht që përdoren nga kompania serbe.

Ndërkaq, sa i përket telefonisë mobile, autoritetet kosovare do t’i lejojnë kompanisë së re funksionim të përkohshëm, sipas kornizës ligjore kosovare.

“Ky autorizim i përkohshëm nuk do të skadojë para janarit 2016. Autorizimi i përkohshëm do të skadojë vetëm kur autoritetet kosovare të lëshojnë një licencë të re, të plotë dhe të pareduktueshme për telefoni mobile, si rezultat i ndonjë tenderi të shpallur apo ankandi. Tenderi do të organizohet në përputhje me standardet evropiane. Infrastruktura aktuale e telefonisë fikse dhe e kompanisë së re do të duhej mirëmbajtur rregullisht deri në garantimin e licencës”.

Mirëpo, licenca nuk do t’i jepet kësaj kompanie, derisa BE-ja ta marrë vendimin nga ITU-ja që Kosovës i është dhënë kodi telefonik ndërkombëtar.

“Në marrëveshje me Administratën e Republikës së Serbisë, drejtori i TSB-së ka lëshuar kodet si në vijim për Kosovën. Kodin 164, kodin 383, kodin 221. Data e aktivizimit të këtyre kodeve dhe këmbimit nga kodet e përdorura aktualisht do të këshillohet më vonë”, thuhet në planin e aksionit.

BE-ja ka publikuar edhe letrën që Austria do t’ia dërgojë ITU-së, për Kosovën dhe ku ky vend kërkon që t’i jepet Kosovës, kodi 383 ose 384 për përdorim, transmeton Koha.net.

Në anekset teknike, në buletinet e ITU-së, Kosovës i referohet me fusnotë, që nuk prejudikon statusin, rezolutën 1244 dhe opinionin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për deklaratën e pavarësisë.

- Advertisement -

Për një ditë policia ka dënuar 643 qytetarë për maska

Gjatë ditës së djeshme (27 / 28.09.2020) në territorin e Republikws sw Maqedonisë sw Veriut lidhur me masën për mosmbajtje tw mjeteve...

Në Kosovë ndihmë pa pagesë për mësues dhe nxënës

Për të ndihmuar mësimin nga distanca KALLXO.com ka lansuar platëformën e asistencës online për mësues dhe nxënësit. Në kuadër...

Osmani në Bruksel në takime me përfaqësues të lartë të institucioneve të BE-së

Shkup, 28 shtator – Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani që sot ndodhet për vizitë dyditore pune në Bruksel, ku do...

Sot thuhen fjalët përfundimtare për rastin “Dhuna në Qendër”

Gjyqi për dhunën para Komunës së Qendrës në qershor 2013 vazhdon sot me fjalët përmbyllëse të palës mbrojtëse. Në...

Tërmet i ri në afërsi të Malit të Shenjtë

Tërmet me fuqi prej 4.6 ballëve sipas Rihterit, është regjistruar shkurt pas orës 7 sot në mëngjes sipas kohës lokale në pjesën...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -