“Lanset”: Bota po përballet me sindemi, e jo pandemi

Must Read

Taravari lut gostivarasit që vetëm në rast nevoje të domosdoshme të drejtohen në Komunë

"Për shkak të situatës së rënduar me Covid-19, administrata komunale e Gostivarit do të angazhohet që të...

Benzina lirohet për gjysmë denari, çmimi i diselit mbetet i njëjtë

Benzina dhe vaji ekstra i lehtë i lehtë për amvisëri do të bien për gjysmë denari për...

Armenia dhe Azerbajxhani me akuza të ndërsjellta për mosrespektim të armëpushimit të ri

Armenia dhe Azerbajxhani po akuzohen mes veti për shkelje të armëpushimit të tretë të arritur në Nagorno-Karabah,...

Ushqimi i dobët, ndotja e ajrit dhe burime tjera të sëmundjeve kronike, që po ndodhin tani më 30 vjet, ndërsa në mënyrë shtesë edhe koronavirusi i ri – e të kjo krijoi kushte të përshtatshme për stuhi reale, që solli deri në një milionë raste të vdekjes nga Kovid-19, thuhet në raportin e publikuar në revistën shkencore “Lanset”.

“Interaksioni i Kovid-19 me rritje 30 vjeçare globale të sëmundjeve globale dhe faktorët e tyre në rrezik, duke e përfshirë trashësinë, hiperglikeminë dhe ndotjen e ajrit, krijoi kushte për stuhi që e ‘ushqen’ numrin e viktimave nga Kovid-19”, thekson edicioni prestigjioz britanik.

“Sëmundjet joinfektive kishin rol kyç në një milionë raste të vdekjes të shkaktuara nga Kovid-19 deri më tani dhe do të vazhdojnë ta përcaktojnë tërë shëndetin në çdo vend, madje edhe kur pandemia do të vdes”, paralajmëron redaktori i përgjithshëm i revistës Riçard Horton.

Sipas publikimit, bota po përballet jo vetëm me pandemi, por edhe me sindemi, gjegjësisht kombinim nga disa raste urgjente sanitare. Sindemitë janë grupe të sëmundjeve të shumta të cilat keqësohen, ndërsa shpesh herë nxiten nga detaje socioekonomike, si varfëria dhe dallimet shëndetësore.

“Shumë nga faktorët e rrezikut dhe sëmundjeve jo ngjitëse të studiuara në raport lidhen me rrezikun e madh nga format serioze të Kovid-19, madje edhe vdekje”, thekson Lanset.

Në raport, cituar nga publikimi, theksohet se në Kontinentin e vjetër sëmundjet jo ngjitëse janë përgjegjëse për më shumë se 80 për qind të rasteve të parakohshme të vdekjes dhe keqësimit të shëndetit.

Lanset bën thirrje në përpjekje të konsiderueshme për uljen e këtyre rreziqeve përmes politikave më ambicioze për shëndetin publik dhe e thekson politikën kundër pirjes së duhanit si shembull. 

Taravari lut gostivarasit që vetëm në rast nevoje të domosdoshme të drejtohen në Komunë

"Për shkak të situatës së rënduar me Covid-19, administrata komunale e Gostivarit do të angazhohet që të gjitha shërbimet ndaj qytetarëve t’i...

Benzina lirohet për gjysmë denari, çmimi i diselit mbetet i njëjtë

Benzina dhe vaji ekstra i lehtë i lehtë për amvisëri do të bien për gjysmë denari për litër prej sonte në mesnatë,...

Armenia dhe Azerbajxhani me akuza të ndërsjellta për mosrespektim të armëpushimit të ri

Armenia dhe Azerbajxhani po akuzohen mes veti për shkelje të armëpushimit të tretë të arritur në Nagorno-Karabah, që sot hyri në fuqi.

Zaev-Dimovski: Masat qeveritare janë mbështetje për sektorin privat dhe mbrojtjen e vendeve të punës

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev priti delegacionin e Lidhjes së Sindikatave (LSM) të udhëhequr nga kryetari...

Filipçe: Mbi 85% e të vdekurve nga Covid-19 kanë pasur edhe sëmundje tjera shoqëruese

Në lidhje me numrin e lartë të vdekshmërisë nga Covid-19 Ministri i Shëndetësisë thotë se shumica e pacientëve të vdekurv kanë qenë...

More Articles Like This