Array

DUKURIA E VJEDHJEVE NË KOMUNËN E FERIZAJT

Must Read

A ka mundësi që të mbyllen çerdhet përsëri? Ka prindër që i kanë regjistruar fëmijët, por nuk i sjellin

https://youtu.be/S4vRRkF4J4U Nëse përkeqësohet gjendja epidemiologjike, çerdhet mund të mbyllen përsëri. Drejtori i...

Shkëndija fitimtare ndaj Tottenham, Gjoka: Pavarësisht rezultatit do të fitojmë eksperiencë

https://youtu.be/HICK76-swYA Pavarësisht se si do të jetë rezultati mes Shkëndisë dhe Totenhemit,...

A ka dallime mes koalicionit LSDM-BDI?

https://youtu.be/_ZOKeia4-vU Bashkimi Demokratik për Integrim nuk heq dorë nga masa e paralajmëruar...
- Advertisement -

Dukuria e vjedhjeve është bërë një fenomen shqetësues për qytetarët e Komunës së Ferizajt dhe e vlerësoj shqetësimin e tyre, duke u bazuar në disa incidente që kanë ndodhur së fundi në Ferizaj, e kanë zbehur imazhin e qytetit të qetë, i cili një kohë të gjatë ishte prijës për nivel stabil dhe ambient të sigurt. Kemi rastet arrestimeve të fundit që vijnë pas një serie të vjedhjeve të rënda që kanë ndodhur në Ferizaj nëpër disa shtëpi në fshatrat, Zaskok, Cërnillë dhe Gaqkë, dhe rasti më i freskët është kur: Një femër i hyn në banesën e 72 vjeçares dhe i vjedh unazën e arit nga gishti me qëllim të përvetësimit të pasurisë së luajtshme të personit tjetër dhe me qëllim që vetit t’i sjell dobi të kundërligjshme pasurore. Është brengosëse kjo dukuri sepse disa personave u është bërë shprehi vjedhjet, është edhe më shqetësuese për faktin se në këto veprime janë të përfshirë personat e moshës së re, në shumë raste dhe zakonisht janë persona recidivist ( personat që kanë kryer dy apo më shumë vjedhje). Personat që e kryejnë veprën penale të vjedhjes janë personat me kushte ekonomike të dobëta, janë njerëz të pa punë, dhe duke mos pasur një standard jetese për vete dhe për familje, detyrohen të marrin veprime të kundërligjshme. Në Kosovë, njerëzit edhe 16 vite pas luftës duhet të jetojnë me një normë papunësie prej afro 60% në varfëri, nëse njerëzit atje po jetojnë me më pak se dy euro në ditë dhe nuk kanë perspektivë ekonomike për jetën, atëherë është e kuptueshme që kërkojnë rrugën për një botë më të mirë. E dimë që vjedhja është njëra prej krimeve që ndodh më së shumti, e që është për t’u hetuar, është krim i profitit, është krim i vështirë për t’u hetuar, zakonisht nuk ka dëshmitarë. Vjedhja në shoqërinë tonë është ende në nivele të larta, shqetësuese për shtetin, shoqërinë dhe qytetarin. Është një mentalitet social i “fiksuar”, që e konsideron luftën krimit të vjedhjes detyrë vetëm të shtetit. Ky mendim është shumë publik në shoqërinë tonë, sepse sa herë flitet për krimin, mendja e shumicës së qytetarëve shkon tek përgjegjësia e policisë, si institucioni që ekskluzivisht është i detyruar të përballet ligjërisht me krimin e vjedhjes. Me gjithë reformat në polici ajo që çalon, që zbeh efektivitetin e luftës kundër krimit, është “indiferentizmi qytetar”. Sado e mirë të jetë policia dhe politikat e saj antikrim, sado të kualifikuar të jenë trupat e policisë dhe kapacitetet profesionale të saj, efikasiteti i luftës gjithnjë do të jetë i ulët, nëse shoqëria jonë nuk kapërcen plagën e indiferentizmit qytetar. Në asnjë vend të botës, sado të jetë numri i policisë, nuk është e mundur që policia të jetë në çdo rast aty ku ndodh vjedhja. Në vendet e botës bashkëpunimi qytetarë – polici është i nivelit të lartë, sipas maksimës që çdo qytetar është polic dhe çdo polic është qytetar, prandaj çdo keqbërës iu frikohen qytetarëve, për arsye se ata do t’i lajmërojnë organet e ndjekjes. Kjo aleancë në vendet e qytetëruara e ka treguar efektivitetin në luftën kundër të gjitha llojeve të krimeve, që nga ai ordiner deri tek krimi i organizuar. Bashkëpunimi i policisë me mediat dhe qytetarët, është ndoshta ajo “strategji” që duhet përpunuar në shoqërinë tonë. Padyshim, qytetarët kanë të drejtë që bëjnë presion mbi policinë dhe shtetin, të kërkojnë më shumë rend dhe siguri publike. Por kjo nuk mund të arrihet, nëse ne si qytetarë qëndrojmë pasiv. Në këtë kontekst, denoncimi i krimit nuk është akt spiunimi, por gjest i pastër qytetar. Policia e Kosovë duhet të ketë një plan konkret të veprimit lidhur dukurinë e vjedhjeve, të merr hapa të shpejtë, për arsye se kjo dukuri është duke marrë përmasa të mëdha, dhe qytetarë janë të shqetësuar. Të marr masa konkrete dhe të kenë seriozitetin më të lartë, në mënyrë që të rritet besueshmëria e qytetarëve ndaj institucioneve të sigurisë, me qëllim që të rritet bashkëpunimi polici-qytetarë, që të kemi rezultate e dëshiruara.
Arton GAVAZI,magjistër i sigurisë

- Advertisement -

A ka mundësi që të mbyllen çerdhet përsëri? Ka prindër që i kanë regjistruar fëmijët, por nuk i sjellin

https://youtu.be/S4vRRkF4J4U Nëse përkeqësohet gjendja epidemiologjike, çerdhet mund të mbyllen përsëri. Drejtori i Shtëpisë së shëndetit Shkup, Viktor...

Shkëndija fitimtare ndaj Tottenham, Gjoka: Pavarësisht rezultatit do të fitojmë eksperiencë

https://youtu.be/HICK76-swYA Pavarësisht se si do të jetë rezultati mes Shkëndisë dhe Totenhemit, ekipi tetovar do të jetë...

A ka dallime mes koalicionit LSDM-BDI?

https://youtu.be/_ZOKeia4-vU Bashkimi Demokratik për Integrim nuk heq dorë nga masa e paralajmëruar se do të suvencionohen pagat...

Sërish thirrje anti-shqiptare, dasmorët u nisën për të marrë nuse, u takuan me “Komitët”

https://youtu.be/IpVru6zhjP8 Ishin nisur për të marrë nusen, por dasmorët shqiptarë u takuan me grupin e tifozëve “Komitët”...

Ndotësit do të kapen me dron, nga 18 xhirime, kapet një ndotës

https://youtu.be/IMbCRan-vnM Patrulla ekologjike, me dron fluturon disa herë në javë për të kontrolluar se kush ndotë dhe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -