Array

"Bizneset të përkeqësuara që nga fillimi i vitit"

Must Read

Numri i të infektuarve me koronavirusin në botë tejkaloi 31 milion

Numri i të infektuarve me koronavirusin në botë, sipas ueb faqes  Uorldometer (Worldometer), tejkaloi 31 milion.

Në Itali zgjedhje rajonale dhe referendum për zvogëlimin e numrit të deputetëve

Në Itali sot mbahen zgjedhjet rajonale dhe referendumi për zvogëlimin e numrit të anëtarëve në Parlament.

Holshtajn: Në interes të Bullgarisë është të mos e bllokojë zgjerimin e BE-së në këtë rajon

Problemet dypalëshe nuk duhet të jenë pjesë e kornizës negociuese për zgjerim të Bashkimit Evropian, konsideron ambasadorja...
- Advertisement -

Qeveria duhet të krijojë kushte për t’i mundësuar sektorit privat që të funksionojë në mënyrë të duhur, tha ambasadori holandez Robert Bosch, gjatë një konference të organizuar nga Oda Ekonomike e Kosovës (OEK).

Në konferencën e sotme në Prishtinë, OEK prezantoi një raport, në të cilin është vlerësuar se situata e bizneseve në Kosovë është përkeqësuar për 7 për qind.
Sipas ndërmarrësve, barrierat e të bërit biznes në Kosovë konsiderohen të jenë mungesa e porositjeve, mungesa e personelit të kualifikuar, kapacitetet e kufizuara teknike, mungesa e mjeteve financiare, kamatat e larta etj.
Sipas ambasadorit Bosch, ndërmarrësve në Kosovë duhet t’u jepet mundësia që punën e tyre ta kryejnë ashtu siç duhet, por po ashtu ata edhe vetë duhet t’i krijojnë rrethanat për zhvillimin e bizneseve të veta.

- Advertisement -

Ndërkaq, kryetar i Odës Ekonomike, Safet Gërxhaliu, tha se situata e bizneseve është përkeqësuar tej mase në tremujorin e parë të vitit 2015. Ai tha se ka rënie për 7% krahasuar me tremujorin e kaluar, që ishte 28%, ndërsa këtë tremujor është 21%.
Sipas tij, njëra ndër sfidat më të mëdha në Kosovë, pa dyshim është pritja për punësim dhe krijimi i vendeve të punës.

Sipas analizës së bërë, pritjet më të larta për punësim kanë qenë në tremujorin e parë të vitit 2013, duke shënuar ndryshime kryesisht në rënie në tremujorët pasues. Po ashtu, vetëm rreth 30% e bizneseve të anketuara presin që punësimi të rritet, rezultate këto në trend pozitiv në krahasim me tremujorin paraprak të 2014-tës, dhe me një rënie prej 7% krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit paraprak.

- Advertisement -

Gërxhaliu po ashtu tha se 11% e bizneseve presin që numri i të punësuarve të zvogëlohet, përqindje kjo më e mirë krahasuar me tremujorin paraprak. Ndërsa rreth 60% e bizneseve presin qe punësimi të mbetet i njëjtë.
Kur bëhet fjalë për një periudhë më të gjatë kohore, sipas Gërxhaliut, pritjet janë shumë më optimiste për punësim.
Sipas analizës së bërë, treguesi i klimës ka shënuar ndryshime të theksuara krahasuar me tremujorin paraprak, por edhe krahasuar me periudhën e njëjtë të 2014. Situata aktuale e biznesit vlerësohet të jetë negative me -8

- Advertisement -

Numri i të infektuarve me koronavirusin në botë tejkaloi 31 milion

Numri i të infektuarve me koronavirusin në botë, sipas ueb faqes  Uorldometer (Worldometer), tejkaloi 31 milion. SHBA  është më...

Në Itali zgjedhje rajonale dhe referendum për zvogëlimin e numrit të deputetëve

Në Itali sot mbahen zgjedhjet rajonale dhe referendumi për zvogëlimin e numrit të anëtarëve në Parlament. Autoritetet lokale zgjidhen ...

Holshtajn: Në interes të Bullgarisë është të mos e bllokojë zgjerimin e BE-së në këtë rajon

Problemet dypalëshe nuk duhet të jenë pjesë e kornizës negociuese për zgjerim të Bashkimit Evropian, konsideron ambasadorja gjermane në vend, Anke Holshtajn.

Për dy ditë ujërat e zeza rrjedhin nëpër rrugët e Crniçes, banorët kanë frikë për shëndetin e tyre

Për dy ditë me radhë në vendbanimin Crniçe në Shkup, ujërat e zeza po rrjedhin nëpër rrugë. Banorët thonë se këtë problem...

701 gjoba për mosmbajtjen e maskës!

Gjatë 24 orëve të fundit në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, janë regjistruar 701 kundërvajtje për mosmbajtjen e maskës, raporton...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -