Array

​Çollaku:Fondet IPA ndikuan në fuqizimin ekonomik të grave

Must Read

Memorandumi nuk do të ndikojë në negociatat?Holshtajn: Bullgaria t’i zgjidhë çështjet në mënyrë bilaterale

https://youtu.be/bpuDiX-k1bM Presioni i Bullgarisë përmes memorandumit deri te vendet anëtare të BE-së...

Ministri me premtime të njëjta, “Programi për ambient jetësor i mirë vetëm në letër”

https://youtu.be/2m6zRZ0jE5w Për ndotjen, shpëtimin e ambientit jetësor dhe ekologjinë e cila çdo...
- Advertisement -

Lirije Hazirit nga Vushtrria, i ishte dashur një ide e qëlluar për të realizuar ëndrrën e saj për ngritjen e një biznesi të suksesshëm i cili do të përkrahej qysh në fillim.

Pasi projekti i saj për prodhimin e ushqimeve tradicionale kishte gjetur mbështetje nga Instrumenti për Asistencën e Para-anëtarësimit (IPA) i BE-së, Haziri së bashku me 16 gra të tjera pjesë e shoqatës “Vullneti i Grave”, kishin arritur të jetësojnë idenë për prodhim të artikujve ushqimor tradicional.

- Advertisement -

Me mbi 6 mijë euro, grant të fituar nga fondet IPA, kishte kompletuar punëtorinë me të gjitha pajisjet e nevojshme për prodhimin e reçelit, ajvarit, sallatave e turshive.

“Këtë sukses të madh e kam arritur bashkërisht me shoqet e mija falë investimeve që kemi bërë nga fondet e BE-së. Kemi blerë frigoriferë, mikser frutash e mjete tjera të nevojshme. Definitivisht pa këto fonde ne nuk do të mund të themelonim këtë biznes”, ka thënë Haziri.

- Advertisement -

Asistencë të tillë kanë marrë edhe shumë gra të tjera në shumë sektorë të cilët janë mbështetur nga IPA.

Këtë e bënë të ditur ministri i Integrimit Evropian, Bekim Çollaku, sipas të cilit, ministria që ai drejton ka koordinuar në tërësi programimin e fondeve IPA, prej të cilave ka thënë se kanë pasur rastin shumë gra të përfitojnë duke themeluar apo fuqizuar bizneset e tyre.

- Advertisement -

“Varësisht nga sektorët të cilët janë mbështetur përmes fondeve të BE-së çdo herë në mesin e përfituesve kemi pasur edhe gratë. Këto fonde kanë kontribuuar në rritjen e pjesëmarrjes së grave në afarizëm duke ndihmuar në ngritjen e nivelit të konkurrencës në tregun kosovar, përmirësimin e fuqisë punëtore dhe rritjen e punësimit”, ka thënë Çollaku.

Sipas tij, ka shumë storie suksesi të grave në biznes të cilat kanë përfituar nga IPA, dhe se mundësitë për shtim të numrit të përfitueseve thotë të jenë të hapura edhe në të ardhmen.

Instrumenti për Asistencën e Para-anëtarësimit (IPA) është mjeti me të cilin BE-ja, me ndihmë financ iare dhe teknike, mbështet reformat në vendet e Ballkanit Perëndimor. Kurse fondet IPA ndihmojnë kapacitetet e shteteve në procesin e anëtarësimit, duke krijuar zhvillime pozitive në rajon.

Kosova është pjesë e këtij instrumenti që nga viti 2007.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Integrimit Evropian (MIE), faza e parë e këtij instrumenti, ka përfunduar në fund të vitit 2013.

Sipas MIE-së në vitin 2014, BE-ja ka filluar me IPA 2 për periudhën 2014-2020.

Instrumenti i ri pritet të sjellë një numër të risive, ndër të tjera një forcim afatgjatë të planifikimit, qasjes tërë-sektoriale, programime shumëvjeçar dhe mundësinë e përfitimit të fondeve shtesë për zhvillimin e vendit.

- Advertisement -

Memorandumi nuk do të ndikojë në negociatat?Holshtajn: Bullgaria t’i zgjidhë çështjet në mënyrë bilaterale

https://youtu.be/bpuDiX-k1bM Presioni i Bullgarisë përmes memorandumit deri te vendet anëtare të BE-së të ndikojë që interpretimet bullgare...

Ministri me premtime të njëjta, “Programi për ambient jetësor i mirë vetëm në letër”

https://youtu.be/2m6zRZ0jE5w Për ndotjen, shpëtimin e ambientit jetësor dhe ekologjinë e cila çdo ditë e më shumë është...

Konfirmohen dënimet me burg për “Tankun”, Jankullovska do të shkojë në burg, Gruevski mbetet në Budapest

https://youtu.be/1gIbSTVFia4 Refuzohen ankesat e tre të dënuarve për blerjen e Mercedesit luksoz prej 600 mijë eurove –...

“Stop Rusino” kërkon mbylljen e deponisë, Nuredini: Edhe për disa vite Rusino e hapur!

https://youtu.be/RCGqvEZnlp8 Deponia Rusino vazhdon të jetë e bllokuar  nga aktivistet e lëvizjes “Stop Rusino” Kërkojnë që kjo...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -