NË HËNË KA UJË!

0

Kjo u bë e ditur në një studim të publikuar në revistën e Akademisë së Shkencave të SHBA-së (PNAS), i drejtuar nga Shuai Li, e Institutit të Gjeofizikës dhe Planetologjisë në Havai.

Studiuesit kanë identifikuar ujin e ngrirë falë të dhënave të dërguara nga aparatura “Moon Mineralogy Mapper” (M3) që ndodhet në bordin e sondës indiane “Chandrayaan-1”, që eksploroi Hënën nga viti 2008 deri në atë 2009.

Falë këtyre të dhënave u vërejt se akulli është i pranishëm në 3,5% të zonave që janë gjithnjë në hije në të dyja rajonet polare të Hënës, ku temperaturat arrijnë deri në 160 gradë nën zero.

Uji i ngrirë i depozituar në këta kafazë të ftohtë ka ardhur nëpërmjet dy mekanizmave, ose ka ardhur nëpërmjet impaktit të meteorëve dhe kometave ose ka migruar me shumë avash nga atmosfera shumë e rrallë (ezosfera) e Hënës.