Jep dorëheqjen shefja e Antikorrupsionit në Rumani

0

Anca Jurma ishte bërë kreu i Drejtorisë Kombëtare Kundër Korrupsionit (DNA) pasi paraardhësja e saj, Laura Codruza Kovesi – e konsideruar si një simbol i luftës së vendit kundër korrupsioni – u hodh poshtë në mënyrë kontroverse me urdhrin e qeverisë në korrik. “Gjatë gjithë kësaj kohe bëra çmos për të siguruar që DNA-ja të funksiononte mirë, pavarësisht mjedisit armiqësor në të cilin institucioni duhej të punonte”, tha Juma në një deklaratë duke njoftuar se, ajo nuk do të kërkonte një mandat të ri. Më tej ajo tha se: Sot është dita e fundit e mandatit gjashtëmujor për të cilin unë jam deleguar në pozitën e kryeprokurorit të DNA-së. Unë mezi e pranova këtë funksion të përkohshëm me kërkesë të Ministrisë Publike, në një kohë kur DNA-ja në një periudhë të shkurtër kohe kishte një procedurë për emërimin e Kryeprokurorit të emëruar për një mandat trevjeçar. Për arsye që nuk vareshin nga unë, kjo periudhë u zgjat deri në fund të gjashtë muajve Gjatë kësaj periudhe unë parashtrova për të bërë gjithçka në fuqinë time për DNA-në që të punojë mirë, pavarësisht klimës armiqësore me të cilën duhet të merret institucioni. Unë u përpoqa të siguroja një periudhë të ekuilibrit dhe normalitetit duke përdorur udhëheqjen e metodave demokratike, tha Anca Jurma në një njoftim për shtyp.

Më tej ajo thekson se: Objektivi im i parë ishte ta bëja këtë nga pikëpamja e funksionimit dhe organizimit të brendshëm të DNA-së për të zgjidhur të gjitha problemet së bashku, për të qenë në gjendje të veprojmë në kushte të mira sipas kompetencave tona ligjore dhe fuqive tona dhe madje brenda një objektivi edhe më të rëndësishëm ishte të sigurohesha, sa më shumë që mundja dhe sa varej nga detyrat e ligjshme, që dosjet e paraqitura nga DNA-ja për procedurë penale të mbështeten tërësisht në prova dhe se hetimet respektojnë ligjshmërinë, normat dhe të drejtat themelore të qytetarëve”, tha ajo. Jurma tha se ngjarjet e fundit, duke përfshirë edhe mbulimin e mediave të pafavorshme, “më bëri të vlerësoj se nuk i kam më kushtet e nevojshme për të vazhduar punën sipas vizionit tim. Rumania mori përsipër presidencën gjashtëmujore të radhës së Bashkimit Evropian në 1 janar, mes protestave të vazhdueshme mbi kthimin pas në reformat gjyqësore. Komisioni Evropian dëshiron t’i shohë ata të largojnë korrupsionin, duke pretenduar se do të ndihmojë luftën kundër korrupsionit në atë që është një nga shtetet më të prirura për pabarazi dhe korrupsion në nivelet tepër të larta, e cila në të njëjtën kohë është edhe pjesë e Bashkimit Evropian.
Gjithashtu të martën, Kovesi njoftoi se, do të kundërshtojë mënyrën e shkarkimit të saj në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut, sepse ajo nuk ishte në gjendje të apelonte vendimin e gjykatës në Rumani, që e detyroi të rrëzojë atë. Kur Kovesi ishte në krye, DNA-ja udhëhoqi një luftë kundër korrupsionit midis zyrtarëve të zgjedhur vendorë dhe kombëtarë, duke fituar armiqësinë e shumë personave në klasën politike të Rumanisë dhe duke nxitur kritikët – duke përfshirë edhe Social Demokratët në pushtet (PSD) – ta akuzojnë atë për keqpërdorimin e pushtetit të saj. Presidenti Klaus Iohannis, i cili i përket qendrës së djathtë dhe shpesh ka pasur përplasje me qeverinë, kishte kohë që i rezistoi përpjekjeve për të hequr Kovesin, por përfundimisht u detyrua të vepronte sipas një vendimi të Gjykatës Kushtetuese. Pas fitimit të zgjedhjeve në fund të vitit 2016, PSD u përpoq të hidhte poshtë legjislacionin anti-korrupsion, por braktisi planet përballë valës më të madhe të protestave që nga rënia e komunizmit në vitin 1989. Me marrjen e Presidencës së Bashkimit Evropian, Rumania është zotuar që të luftojë korrupsionin dhe çështje të tjera, në mënyrë që të mos ketë më kritika nga ana e Bashkimit Evropian. Nga ana tjetër, Presidenti i Rumanisë, ka kërkuar menjëherë që partitë politike të paraqesin një kandidaturë tjetër për sa i përket postit të kreut të DNA-së.