YLLI MISTERIOZ SHKAKTON PANIK TEK ASTRONAUTËT

1540
0
SHPËRNDAJE

Njëri nga yjet më misteriozë në galaksinë tonë, ‘KIC 8462852’, ka qenë subjekt i një interesimi të madh në muajt e fundit

Interesimi për këtë yll, që gjendet 1,480 vjet drite larg planetit tonë, ka filluar në tetor të vitit të kaluar kur shkencëtarët e Jejllit kishin vërejtur luhatje të mëdha në dritën e tij.

Tani, një studim i realizuar së fundmi, i gjithë ylli është duke u errësuar në mënyrë dramatike. Në studimin e ri, që ende nuk i ka marrë të gjitha kritikat, astronomët Ben Montet dhe Joshua Simon e kanë matur dritën nga ylli, që ishte zbuluar nga ‘Kepler’ gjatë misionit katërvjeçar.

Ky yll viteve të fundit është zvogëluar me një shkallë prej 0.34 për qind në vit, ndërsa për 200 ditë është errësuar në mënyrë dramatike, për plot 2.5 për qind. E, një gjë edhe më intriguese është fakti që shkencëtarët nuk e kanë as idenë më të vogël pse ky yll po errësohet me ritëm kaq të shpejtë.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU