Analistët: Marrëveshja e Përzhinos ec drejt dështimit!

680
0
SHPËRNDAJE

Analistët politikë shprehen me mendime të ndryshme lidhur me të ardhmen e negociatave për zgjidhjen e ngërçit politik dhe zbatimit të Marrëveshjes së Përzhinos.

Për profesorin universitar Ljubomir Frçkoskin, ky proces është normal sepse në këtë mënyrë ndërrohen, siç tha ai, të gjitha qeveritë diktatoriale në botë. “Ne gjendemi në situatë të fillimit, kushtimisht thënë, të thyerjes së eshtrave ose demontimit të strukturës monstruoze të diktaturës. Dhe, kjo është fazë e dhimbshme, fazë e vështirë, do të bëjnë çmos që të parandalojnë këtë proces. Ne pikërisht po kalojmë këtë fazë, dhe nuk duhet të jemi pesimistë apo të dëshpëruar. Ajo është ashtu, kjo pritet, por duhet deri në fund të rrënohet ky sistem i diktaturës, i cili ka lëshuar rrënjë”, thotë ai.

Për analistin Ismet Ramadani, është evidente nervoza në garniturën qeveritare. “Siç po afrohet fundi në një mënyrë i asaj që do të thotë implementim i marrëveshjes, partitë qeverisëse po i kap nervoza, veçanërisht VMRO-DPMNE-në dhe kryeministrin Gruevski. Dhe, me siguri ato do të vazhdojnë me opstrukcione, me atë që duan të lejnë hapësirë dhe mënyrë për të dalë nga një gjendje e tillë”, vlerëson Ramadani.

Profesori universitar Jove Kekenovski deklaroi që politikanët vendas shumë shpesh kanë mashtruar faktorin ndërkombëtarë duke vërë në pikëpyetje edhe integritetin e shtetit. “Faktori ndërkombëtar shumë herë deri më tani ka qenë i mashtruar, gjegjësisht edhe pse ai në një farë forme është paraqitur si garanci, politikanët tanë vendas, të cilët për fat të keq na sollën në një situatë ku për shkak të shpëtimit të kokës së tyre ta problematizojnë sovranitetin, integritetin dhe karakterin unitar të shtetit tonë, na sjellin në një situatë ku të huajt na tregojnë se çfarë duhet bërë”, theksoi Kekenovski.

Përndryshe, elementi i cili edhe njëherë ka penguar përparimin e bisedimeve ka qenë ligji për publikimin e bombave. Partitë politike vazhdojnë edhe sot bisedimet rreth emrave të mundshëm për ministritë që duhet t’i marrë opozita.

Blerim Ismaili

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU