Tribuna “Maqedonia e pas Ohrit”: Marrëveshja nuk është funksionale

1021
0
SHPËRNDAJE

A patëm sukses dhe ku dështuam? Sa ne e respektojmë Marrëveshjen e Ohrit? Ku jemi tani dhe ku mund të shkojmë më tutje? Këto ishin vetëm një pjesë e pyetjeve nga tribuna “Maqedonia e pas Ohrit – “Unitarizëm, regjionalizëm, federalizëm”. Kjo tribunë u organizua nga PPD-ja.

Kryetari i partisë, Nexhat Bexheti, deklaroi se ngjarjet e mbrëmshme të Përzhinos, në mënyrë plotësuese e kanë imponuar nevojën për diskutim. Sipas tij, Marrëveshja e Ohrit është jofunksionale. Për këtë arsye, në pyetje janë kërkesa të tjera për arritjen e barazisë së shqiptarëve, theksoi Bexheti. “Marrëveshja e Ohrit nuk është funksionale. Duhet të paraqiten kërkesa të tjera, për shembull ose federalizim ose ndonjë opsion tjetër, ose barazi ndërmjet të gjithë qytetarëve”, tha ai.

Ish – deputeti Ismet Ramadani, tha se vjen një kohë kur duhet të zbatohen sanksione për ata që nuk e kanë implementuar Marrëveshjen e Ohrit. “Në këtë rast, më fajtorë janë ata që janë pjesë e qeverisë dhe partitë kryesore: VMRO-DPMNE-ja dhe BDI-ja, të cilët me vite, assesi të krijojnë ambient për realizimin e asaj që është shkruar në Marrëveshjen e Ohrit dhe e përfshirë në Kushtetutë”, vlerësoi Ramadani.

Marrëveshja e Ohrit është një themel që nuk ndryshohet lehtë. Mbi atë ndërtohet dhe ai është mjaftueshëm i gjerë që të mund qeveria të zhvillojë praktika të mira, thekson një nga formuluesit e marrëveshjes, profesori Lubomir Fërçkoski. “Hapja e çështjeve të mëdha, reformat ose ndryshimet në Marrëveshjen e Ohrit, gjithmonë janë alibi që asgjë të mos bëhet. Më shpesh BDI-ja përdorë argumente të tipit: “ja ne e mbajnë hapur agjendën etnike dhe vazhdojmë me porosinë se nuk po implementohet ‘asgjë’ nga Marrëveshja e Ohrit”. Kjo nuk është çështje vetëm e BDI-së por edhe e partive të tjera”, tha Fërçkoski.

Stojan Andovi, tanimë gjatë kohë politikan, theksoi se në vend të zbatimit të Marrëveshjes së Ohrit, në shtet ndodhi një proces kriminalizimi. Rekomandimi i tij është ardhja deri te bashkimi i BDI-së, PDSH-së dhe i opozitës, të drejtuar nga LSDM-ja, me qëllim të zgjidhen çështjet problematike në vend. “Rekomandimi im është që, deputetët e BDI-së, të PDSH-së, bashkë me deputetët e opozitës që e drejton LSDM-ja, të bëjnë një koalicion që këto çështje të zgjidhen. Atëherë, Gruevski nuk do ta ketë shumicën, dhe do të vihet në situatë që të përgjigjet para shtetit”, theksoi Andov.

Përfundimi i përbashkët është se Marrëveshja e Ohrit po zbatohet në mënyrë të papërgjegjshme dhe të ngadalshme. Sipas pjesëmarrësve të tribunës, nevojiten sanksione rigoroze për të gjithë ata që nuk i kanë realizuar premtimet dhe detyrat që dalin nga kjo marrëveshje.

Vesna Jaqimovska

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU