Sundimi i ligjit dhe qeverisja ekonomike, fokus i Raportit të Progresit

102
0
SHPËRNDAJE

Komisioni Evropian në Raportin e Progresit të këtij viti për Kosovën do të fokusohet në sundimin e ligjit, qeverisjen ekonomike dhe reformën në administratë. Prandaj, konsultimi me shoqërinë civile janë të nevojshme, pasi kritikat, mendimet dhe komentet janë të rëndësishme për KE-në në hartimin e Raportit të Progresit për Kosovën për vitin 2015.

Kështu u tha në takimin e organizuar sot me temën, “Konsultimi me Organizatat e Shoqërisë Civile për Raportin e Progresit të Vendit 2015 dhe takimin plenar të Dialogut për Procesin e Stabilizim Asociimit”, ku u diskutua mbi rolin e shoqërisë civile në bashkëpunimin me Qeverinë rreth raportit të Progresit dhe Procesin e Stabilizim Asociimit.

Shefi i Njësisë për Kosovën dhe ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë, David Cullen tha se aktualisht janë duke hartuar raportin e progresit për Kosovën, në të cilin do të fokusohen në disa fusha kyçe, siç është sundimi i ligjit, qeverisja ekonomike dhe reforma në Administratën publik.

Ai çmoi lartë edhe mendimet, komentet dhe kritikat e shoqërisë civile, të cilat sipas tij janë të rëndësishme dhe të mirëpritura nga ana e Komisionit Evropian.

Ndërsa, drejtori i Institutit Riinvest, Lumir Abdixhiku ka folur për kriteret ekonomike në Kosovë dhe arritjes së standardeve evropiane. Ai tha se rritja ekonomike prej 2.93 përqind ende është asgjë dhe Kosovës do t’i nevojitën 25 apo 30 vite për të arritur standardet që ka Kroacia.

Abdixhiku vuri në pah se në Kosova papunësia është problemi kyç, pasi së fundi dolën shifra zyrtare që janë 35 për qind të papunë në Kosovë, që i bie 60 për qind e fuqisë punëtore janë të papunë.

Si problem tejet të madhe, sipas Abdixhikut mbetet edhe korrupsioni, i cili vjen në shprehje në prokurimin publik, pasi aty është më i koncentruar.

Përfaqësuesi i Këshillit Evropiane të Investitorëve, Emmanuel Mitsou tha se mos respektimi i ligjit është një vrasje për bizneset.

Në këtë tryezë po ashtu është kritikuar Qeveria për mos bashkëpunim me shoqërinë civile në hartimin e ligjeve dhe akteve tjera. Po ashtu, është folur edhe për sundimin e ligjit-pengesat dhe mangësitë, mbrojtja dhe promovimi i lirive themelore të të drejtave të njeriut dhe institucionet e Kosovës-funksionimi demokratik dhe efikasiteti.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU