STRATEGJIA PËR BALLKANIN PERËNDIMOR: TË NORMALIZOHEN MARRËDHËNIET KOSOVË – SERBI

789
0
SHPËRNDAJE

BE vendos iniciativa të reja për mbështetje të Ballkanit Perëndimor

Komisioni sot adaptoi strategjinë e re për ‘Një rritje perspektive kredibile, dhe bashkëpunim më i madh i BE-së me Ballkanin Perëndimor”.

Sot Komisioni Evropian prezantoi iniciativën e re me veprimet që BE-ja do t’i marrë në vitet e ardhshme për të mbështetur transformimin e zonave me interes në Ballkanin Perëndimor.

Presidenti i Komisionit Evropian, Jean-Claude Juncker deklaroi: “Investimi në stabilitetin dhe prosperitetin e Ballkanit Perëndimor do të thotë investim në siguri dhe të ardhme të Bashkimit tonë. Edhe pse nuk do të ketë rritje tjera gjatë këtij mandati, sot Komisioni Evropian po shtrin shtegun evropian në Ballkanin Perëndimor. Me vullnet të fortë politik, reforma reale dhe zgjidhje definitive të mosmarrëveshjeve të fqinjëve, Ballkani Perëndimor do të lëvizë drejt një shtegu evropian”.

Zëvendës presidentja Federica Mogherini komentoi: “Ballkani Perëndimor është pjesë e Evropës, ne ndajmë historinë e njëjtë, gjeografinë e njëjtë, trashëgiminë e njëjtë kulturore dhe mundësitë dhe sfidat sot e në të ardhmen. Kjo strategji tregon shtegun që shtrihet para nesh, për gjashtë partnerët tanë që ta tejkalojnë këtë një herë e përgjithmonë të kaluarën”, shkruan rtv21.tv.

Komisioneri për politika të Fqinjëve Evropianë, Johannes Hahn theksoi: “Sot ne konfirmojnë se dera e Bashkimit tonë është e hapur për Ballkanin Perëndimor, që veçse është i rrethuar nga Bashkimi Evropian, dhe se oferta jonë është e sinqertë“.

Kjo strategji thekson se të gjitha vendet duhet të angazhohen në masë të barabartë, me fjalë e vepra, që të tejkalojmë të kaluarën duke arritur pajtimin dhe zgjedhjen e çështjeve të hapura, sidomos në konflikte për kufijtë, para se të hyjnë në BE. Duhet të ketë një marrëveshje normalizimi ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, në mënyrë që të mund të vazhdojnë në rrugët e tyre respektive drejt BE-së.

Të gjitha shtetet e Ballkanit Perëndimor kanë shanse që të lëvizin para në rrugët e tyre respektive drejt Bashkimit Evropian. Komisioni vlerëson të gjitha shtetet në një mënyrë të drejtë dhe objektive, bazuar në meritat e tyre. Shqipëria dhe Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë kanë bërë progres të dukshëm në rrugët e tyre evropiane, dhe Komisioni është i gatshëm që të përgatisë rekomandime për t’u hapur negociata, duke u bazuar në kushtet e plotësuara. Komisioni do të fillojë përgatitjen e një ‘Mendimi’ për Bosnjën dhe Hercegoninën, e cila me progres të vazhdueshëm do të mund të bëhet kandidate për pranim.

Kosova ka një mundësi për progres të vazhdueshëm, duke implementuar Marrëveshjen e Stabilizim-Asocimit duke arritur kështu të avancojë në rrugën e saj evropiane, kur rrethanat objektive ta bëjnë të mundur./21Media

 

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU