NË KUVEND FILLOI DISKUTIMI PËR REBALANCIN, PUSHTETI I SHKURTOI SHPENZIMET, OPOZITA AKUZON PËR POPULIZËM

576
0
SHPËRNDAJE

 

Në ekspozenë për rebalancin e buxhetit për vitin 2017, ministri i financave sqaroi se për çfarë arsye qeveria do të shkurtojë para nga disa sektorë për t’i orientuar të njëjtat në sektorë të tjerë. Sipas Dragan Tevdovskit, më e rëndësishme është të ulen shpenzimet joproduktive, ndërsa mbështetje nga qeveria të marrin edhe kompanitë private.  Është parashikuar që të hyrat të arrijnë shifrën deri 3 miliardë euro, ndërsa shpenzimet deri në 3.3 miliardë euro. Me këtë, deficiti buxhetor është projektuar të jetë 302 milionë euro.

“Shpenzimet buxhetore për mallra dhe shërbime janë shkurtuar për rreth 2 miliardë denarë. Janë bërë shkurtime në të gjitha shpenzimet joproduktive të qeverisë dhe të institucioneve për udhëtim, për shpenzime reprezentative, për promovim ekonomik dhe për reklamim”, u shpreh Dragan Tevdovski, Ministër i Financave.

Ndaj fjalimit të Tevdovdskit, reagoi grupi parlamentar i VMRO-DPMNE-së duke nxjerrë transparente ku shkruhej “Jeta kaloi, shkurtohet nga Maqedonia”. Deputetët e kësaj partie nuk pajtohen me shkurtimet buxhetore që qeveria synon t’i realizojë. Sipas tyre, buxheti i propozuar nuk ofron rritje të pagave dhe pensioneve, dhe as investime të reja, qofshin të huaja apo vendore.

“12 milionë denarë më pak për kopshte për fëmijë, 13 milionë denarë më pak për qendrat për punë sociale, 3 milionë denarë më pak për mbrojtje sociale, 28 milionë denarë më pak për pajisje të shtëpive për të moshuar dhe për mbrojtje sociale. Prandaj kur ta dëgjoni ministrin apo dikë nga qeveria se po shkurtohen shpenzimet e luksit apo diçka tjetër, të mos i besoni”, tha Ilija Domovski, nga VMRO-DPMNE.

Sipas rregullores, diskutimi për rebalancin e arkës shtetërore mund të zgjasë më së shumti 5 ditë. Përndryshe, në komisionin parlamentar, para ca ditëve VMRO-DPMNE dorëzoi mbi 700 amendamente, por asnjëri nuk kaloi. Diçka e ngjashme ndodhi në të kaluarën kur rolet e këtyre oponentëve politikë ishin përmbysur: atëherë ishte pikërisht VMRO-DPMNE-ja ajo që nuk i pranonte amendamentet e LSDM-së që tani është në pushtet.

Përgatiti: Ile Petrevski

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU